donderdag 7 december 2023

Willen we meer of minder groenlingen?

mannetje groenling
Een paar weken geleden vloog een grote groep groenlingen voorbij en dat was alweer een tijdje geleden dat ik dat mee heb gemaakt. De afgelopen paar jaar zag ik op de geijkte plekken minder en minder groenlingen. 

Bij de Bleeke Heide vloog in december 2020 nog een groep van meer dan 200 groenlingen rond. De jaren daarna werden dat heel snel minder vogels. Dat had niets te maken met de omgeving want die is onveranderd gebleven, sterker nog, die omgeving is alleen maar verbeterd. De ruige akkerranden, de bloemrijke stroken met zonne- bloemen zijn alleen maar robuuster geworden. Zoveel voedsel en bescherming kan alleen maar voor een positief effect op de wintergroep(incl. overwinteraars) groenlingen zorgen.

een boom vol groenlingen, december 2020 
Wat wel een mogelijke oorzaak van de spectaculaire afname van deze groenlingen kan zijn, is de ziekte `het geel`. Het geel is een vogelziekte die vooral bij duiven voorkomt en later ook bij groenlingen is vastgesteld. De ziekte werd enkele jaren geleden in Engeland en Zweden bij groenlingen aangetroffen en daar zijn toen veel vogels door gestorven. Mogelijk is de ziekte vanuit Engeland en Scandinaviƫ bij onze groenlingen terecht gekomen. De ziekt wordt nog steeds bij zangvogels geconstateerd en is dus nog niet weg.

2 weken geleden op de Bleeke Heide
Ondanks dat de ziekte nog steeds voorkomt, zie ik wel wat meer groenlingen dan de afgelopen paar jaar en daar zitten natuurlijk ook flink wat overwinteraars bij. De groep groenlingen die nu bij de Bleeke Heide rondvliegt is ongeveer 50 vogels groot. Nog niet echt veel maar het gaat de goede kant op. Misschien is dat de goden verzoeken en maken we deze winter weer een fikse terugslag mee wat niet te hopen is. Dus als we wat te wensen hebben dan zijn het meer groenlingen.

Wil je meer weten van deze mooie groen/gele vinkachtige; klik dan op de link;
https://www.vogelbescherming.nl/ontdek-vogels/kennis-over-vogels/vogelgids/vogel/groenling

Geen opmerkingen: