dinsdag 26 december 2023

De kollen zijn weer geteld.

kolganzen uit de Biesbosch
In december en januari worden in de Biesbosch alle ganzen en zwanen geteld. En elke telling is weer bijzonder. Zodra het ook maar een heel klein beetje licht wordt vertrekken alle ganzen vrijwel tegelijk uit de Biesbosch naar de agrarische gebieden om de Biesbosch heen. Op dertien punten rond de Biesbosch staan teller en worden alle vertrekken de vogels nauwkeurig geteld. Dat valt niet mee want ze vertrekken tegelijkertijd alsof iemand ergens in de Biesbosch een starschot geeft. De grote hoop van die ganzen zijn kolganzen en grauwe ganzen.

overvliegende kolganzen bij Lage Zwaluwe
De kolganzen zijn alleen hier in de winter net als de toendra rietganzen en een deel van de brandganzen. Een flink deel brandganzen blijft ook hier en broedt zelfs hier, ook in de Biesbosch. De grauwe ganzen blijven bijna allemaal hier en broeden hier ook op grote schaal. Die groep wordt steeds maar groter en groter.

De aantallen ganzen tijdens telling verbazen mij elke keer weer. En ik snap ook wel dat de boeren niet echt blij zijn met die grote groepen vogels die al het gras opeten en de boel bevuilen met mest. Dit grasland moet in het voorjaar het voedsel voor de koeien produceren en daar hoort geen stront in te zitten. De laatste telling van twee weken terug was weer spectaculair en ook deze keer stond de kolgans weer met stip op een. Die ochtend werden op de 13 telpunten 62.776 kolganzen geteld. Maar landelijk zijn het bijna een miljoen overwinteraars!

De kolganzen vliegen vanuit de Noordwaard en de `natte Biesbosch`, inclusief de spaarbekkens zowel naar het noorden als naar het zuiden. Ruim de helft van de groep kollen vliegt vanuit de Sliedrechtse richting het noorden. De rest vliegt vanuit de Dordtse ook noordwaarts en de rest, ongeveer een kwart komt bij onze telpost over. Het is dan altijd wel even aanpoten want zoals gezegd besluiten ze vrijwel tegelijkertijd om uit te vliegen.

Na de tellling als ik dan naar huis rijdt, zie ik ze overal in de stoppelakkers en weilanden zitten. Druk gras etend en alert staan ze in het veld. Even stoppen om ze te fotografen is lastig. Bij het minste of geringste vliegen ze op en dat wil je niet. Het is belangrijk dat de vogels in relatieve rust de winter doorkomen en voldoende energie sparen om sterk genoeg de terugreis te kunnen aanvaarden. Voor de grauwe ganzen speelt dat niet. Het aantal kolganzen wat we nu geteld hebben is in lijn met vorige tellingen en met nog een telling in januari te gaan zit ook dit tel seizoen er weer op.

Wil je meer weten van deze echte wintergast, klik dan op de link:
https://www.vogelbescherming.nl/ontdek-vogels/kennis-over-vogels/vogelgids/vogel/kolgans

Geen opmerkingen: