|
geelgors |
De geelgorzen die ik nu zie, zijn echte zwervers want in het hele vroege voorjaar zijn ze hier weer weg. Broeden doen ze uitsluitend in het oosten van ons land. Je moet dan een lijn trekken van Den Bosch naar Assen en ten oosten van die lijn broeden de geelgorzen. Lastig in het voorjaar want dan moet je toch een aardig stukje oostwaarts om ze te zien en te horen zingen.
En dan te bedenken dat ze ooit in heel Nederland voorkwamen en ook tot broeden kwamen, Jammer dat alle kleinschalige akkerlanden met zijn houtwallen en singelde met de ruilverkaveling verdwenen zijn. Die efficiency slag in de landbouw uit de tweede helft van de vorige eeuw heeft de natuur en biodiversiteit geen goed gedaan. Er is veel onherstelbare schade aangericht en dat is geruisloos en geleidelijk aan gebeurd.
|
de drie soorten bij elkaar |
De laatste paar jaar snapt men dat we de verkeerde weg zijn ingeslagen en nu wordt enigszins wanhopig geprobeerd om de schade te repareren. Het gaat veel te traag en veel te vrijblijvend mede dankzij een prutsende overheid met veel nitwits aan het roer die maar wat kletspraat uitkramen, maar dat terzijde.
De geelgorzen kwamen vroeger ook hier bij ons in de buurt voor en ik heb nog eens diep in mijn schriftjes gebladerd en kon nog twee waarnemingen van een geelgors terugvinden. Een daarvan was in de Oranjepolder in het voorjaar van 2010. Jammer genoeg heb geen foto van deze vogel gemaakt. Afgelopen maandag zag ik nog een mooi clubje van zes geelgorzen. Dit zijn dus zogezegd zwervers uit het oosten. Ik schrok van het aantal broedparen wat we nog in Nederland hebben. Met een kleine 24.000 broedparen is het wel op dus dat ziet er niet zo best uit.
|
afgelopen maandag |
De geelgorzen van afgelopen maandag foerageerden op een met kruiden en bloemen ingezaaide akker, Vooral kleine zonnebloemen stonden hier volop waardoor ook veel groenlingen, putters en vinken in het gebied zaten. En het kan niet anders zijn dan dat de sleutel is om deze soorten te behouden. Daarnaast hebben al deze soorten ook nog singels en houtwallen nodig. De geelgorzen zien er ook nu nog prachtig uit maar als je de mannetjes in april ziet, knalt die gele kleur je tegemoet. Nogmaals jammer dat ik hiervoor een stukje moet rijden want hier in de regio zijn ze uitgestorven.
Wil je meer weten van de kanarie van de lage landen, klik dan op de link;
https://www.vogelbescherming.nl/ontdek-vogels/kennis-over-vogels/vogelgids/vogel/geelgors
Geen opmerkingen:
Een reactie posten