vrijdag 29 december 2023

Weer een witoogeend.

man witoogeend(dec 2023)
De witoogeend die in de Waterakkers bij Teteringen zit, zit hier alweer een kleine twee weken. Net als in 2022 toen zat hier ook een witoogeend. Ik vermoed dat het dezelfde vogel betreft. Ik heb de foto's van de twee waarnemingen eens naast elkaar gezet en kan eigenlijk geen verschillen ontdekken. Nu kan dat sowieso een onmogelijke klus zijn want heel veel vogels zien er 100% hetzelfde uit. Maar dat uitgerekend hier twee jaar achter elkaar een vrij zeldzame eend neerstrijkt is wel heel toevallig.

De witoogeend in de Waterakkers is een volwassen man en dat is te zien aan zijn witte oog. Een vrouwtje witoogeend heeft een donker oog en dat heeft deze eend dus niet. Het is wel een lastig beestje om er zo even uit te pikken want hij zit in een groep kuifeenden en lijkt zo in de gauwigheid of op het eerste gezicht in net Nederlands, op een vrouwtje kuifeend. Hij mist dan wel de kuif en is iets roodbruiner gekleurd maar op grote afstand is een vergissing dan zo gemaakt.

man witoogeend(feb 2022)
Witoogeenden broeden niet in Nederland en overwinteren hier ook niet. De enkele witoogeend die in de winter hier te zien is, is een dwaalgast. Het gaat om slechts enkele exemplaren per winter. Het is dus des te bijzonder dat er eentje nu alweer voor het tweede jaar hier in de buurt zit. Over het algemeen zijn het erg schuwe beesten maar deze eend is inmiddels aardig gewend aan mensen en blijft rustig op het water dobberen maar wel op gepaste afstand.

Witoogeenden moet je echt een flink stuk oostwaarts zoeken. In Oost Europa, Noord Afrika(waar ze overwinteren) en Aziƫ komen ze voor. Bij ons gaat het om enkele exemplaren per jaar en ooit en dan heb ik het over 2010 heeft er eens een keer eentje bij ons in Nederland gebroed. Dus nogmaals, het is bijzonder leuk om er een zo dicht bij huis te kunnen zien.

Wil je meet weten van deze bijzondere eend, klik dan op de link;
https://nl.wikipedia.org/wiki/Witoogeend

Geen opmerkingen: