donderdag 22 februari 2024

Blauwvleugeltaling in de Dordtse.

blauwvleugeltaling met haar vrienden
Ook alweer vijf jaar geleden dat ik de blauwvleugeltaling heb gezien. Wat dat betreft is dit een aan het begin van het jaar al een succesvol vogeljaar te noemen. Vorige week in het weekend zowel de blauwvleugeltaling, roodhalsfuut, kwakken en baardmannen gespot. Soms zit het mee en soms zit het tegen want hoe vaak heb ik niet gehoord "hij is net weg"? Het was een mooi weekend, ik kan niet anders zeggen. Maar die blauwvleugeltaling was geen makkelijke vogel om te spotten. Ik had al gehoord dat hij nogal beweeglijk was en steeds opvloog in het gezelschap van twee mannetjes slobeenden. 

 
Het gebied was ook al niet makkelijk want er stond nogal wat riet. En het was een soort krekenstelsel met open stukjes water omzoomd door rietkragen, lekker onoverzichtelijk en een uitdaging zogezegd. Het weer zat ook niet mee want het waaide en regende behoorlijk, eigenlijk kwamen alle ingrediĆ«nten bij elkaar die een zekere mislukking garanderen. 

vrouwtje blauwvleugeltaling
En het duurde best even voordat de slobeenden in beeld kwamen. en ook weer verdwenen. Gelukkig herhaalde dat ritueel zich enkele keren achterelkaar zodat we hoop bleven houden. Uiteindelijk kwam ze in beeld met haar twee vrienden. Een goede foto maken zat er mede door de weersomstandigheden.niet in.

Het is een zeer onopvallend vogeltje en zou ook voor een vrouwtje wintertaling door kunnen gaan. Het verschil zit 'm in de zwarte snavel, lichtgekleurde ring rond de snavelbasis en ze mist het groene spiegeltje. Drie kenmerken die onze wintertaling niet heeft en deze noord en midden Amerikaanse vogel wel heeft. Het is een vrij anonieme dwaalgast die hier af en toe in de winter langskomt. Het was best jammer dat ik het blauwe spiegeltje niet kon zien zoals dat groene spiegeltje bij de wintertaling wel goed te zien is. 

Wil je meer weten van deze zeldzame dwaalgast, klik dan op de link;
https://www.dutchavifauna.nl/species/blauwvleugeltaling

Geen opmerkingen: