maandag 12 februari 2024

Dwerggans in een vliegende storm.

dwerggans
Elk jaar of om specifiek te zijn, elke winter wil ik wel een keer moeite doen om dwergganzen te zien. Niet bepaald een soort die je hier zomaar tegen kunt komen. Zelfs in de Biesbosch, toch een ganzenparadijs, zal dat niet meevallen. 

Vorige week dinsdag ben ik er op uit getrokken onder de meest slechte weersomstandigheden die je maar kunt indenken. Windkracht zeven, acht was het makkelijk en de wind beukte er flink op los waardoor ik nauwelijks door mijn telescoop kon kijken. Maar dat gaf niet want ik vond de dwergganzen vrij snel en gelukkig niet al te ver weg want anders was mij dat zeker niet gelukt.

de groep van 8 dwergganzen
Het blijft fascinerend hoe vogels dat toch elk jaar weer doen. Ze weten feilloos hun overwinter gebied terug te vinden en houden dat jaar na jaar vol en dragen die kennis van het gebied ook over op hun familieleden of jongen want anders zou het wel een keer ophouden maar dat is hier zeker niet het geval. 

De groep is overigens nooit erg groot en met wat geluk kom je hooguit tien tot twaalf vogels tegen. Er zijn wel eens wat uitschieters naar boven maar dat is zeldzaam. 

kolgans (zonder gele oogring)
Dwergganzen zijn helemaal niet zo klein en een man is 65 cm lang terwijl een man kolgans ongeveer 80 cm lang is. Je moet ze eigenlijk samen kunnen zin om het rootte verschil goed te kunnen zien. Met de dwergganzen gaat het niet zo goed terwijl het met de kolgans juist wel goed gaat. Die nemen jaarlijks nog steeds een klein beetje toe.

Zoals gezegd is dat niet het geval met de dwerggans. De soort wordt in Zweden en Finland kunstmatig in stand gehouden door middel van een fokprogramma. En die gefokte dwergganzen komen in de winter naar ons land. Gelukkig maar want anders zouden we ze nooit meer kunnen zien. Lang leve de Zweden en de Finnen!!

Wil je meer weten van dit zeldzame gansje, klik dan op de link;
https://www.vogelbescherming.nl/ontdek-vogels/kennis-over-vogels/vogelgids/vogel/dwerggans

Geen opmerkingen: