donderdag 29 februari 2024

Is dit onze blauwe kiekendief?

jagende blauwe kiekendief
Toen wij gisteren in de Willemspolder liepen, werden we getrakteerd op een jagende blauwe kiekendief. Het is geen alledaagse vogel maar inmiddels wel een al jarenlang vast terugkerende roofvogel in de winterse Willemspolder.

Als broedvogels is de blauwe kiekendief hier in Nederland zo goed als uitgestorven. Nog slechts een paar koppels komen nog tot broeden en als je die vogels wil zien moet je naar de Groningen of de Wadden. 

Hier in Brabant is voor deze kiekendief geen geschikt broedgebied meer te vinden. Maar elke winter komen de blauwe kiekendieven uit het oosten naar hier en overwinteren ze bij ons. 
vrouwtje blauwe kiekendief
Willemspolder 3 feb 2019
De blauwe kiekendieven in de winterse Willemspolder zag ik in 2010 voor het eerst en waarschijnlijk kwamen ze hier al veel langer. In die jaren hebben we tijdens de inventarisaties voor de Vogelatlas van Nederland deze vogel ook steeds mee kunnen tellen en we zien hem nu nog steeds. Is dit dan "onze" blauwe kiekendief? Of het dezelfde vogel is betwijfel ik wand dan zou dit toch wel een oud exemplaar zijn. 

De kiek die we zagen is een mannetje met een asgrijs verenkleed en gitzwarte handpennen. Deze kiek was in winterkleed en als hij wat verder van je vandaan vliegt zou je makkelijk kunnen denken dat je in de verte een meeuw ziet vliegen. 
zichtbaar trage vlucht
Alleen de manier waarop de vogel laag en traag net boven de grond vliegt, verraadt dat het om een andere soort gaat. In de winterse Willemspolder moeten wel heel veel muizen en mollen zitten want behalve deze blauwe kiek jagen hier volop buizerds, een paar torenvalken en een slechtvalk. 

Dit jaar heb ik nog geen vrouwtje blauwe kiekendief gezien maar in het verleden zagen we die hier ook nog jagen en soms zelfs twee exemplaren. 

Wil je meer weten van deze opvallende verschijning, klik dan op de link;
https://www.vogelbescherming.nl/ontdek-vogels/kennis-over-vogels/vogelgids/vogel/blauwe-kiekendief

Geen opmerkingen: