dinsdag 27 februari 2024

Rallen, kwakken enz.

2e kalenderjaar kwak
Het zijn niet de allergemakkelijkste soorten om te spotten. Vrijwel altijd zijn het toevalstreffers en vang je soms alleen maar een glimp van ze op. Een gillende waterral of een zwiepend porseleinhoen wil je nog wel eens horen maar zien is een hele andere klus. 

Een ralreiger of woudaap zijn als je ze tegenkomt zelfs echte geluks- of toevalstreffers. En op deze reeks aan zeldzaamheden is de kwak toch langzaamaan een wat minder moeilijke soort aan het worden. Regelmatig wordt wel ergens in Nederland een kwak gezien. Vaak zijn het nakomelingen van ontsnapte volière vogels of zijn ze zelfs afkomstig van dierentuinen. Dat zijn dan meestal ook geringde exemplaren.

Een paar jaar geleden gebeurde het nog wel eens dat een ongeringde kwak of zelfs enkele kwakken in de Brabantse Biesbosch neerstreken. Die bleven dan een tijdje hangen en vertrokken later weer met onbekende bestemming. Behalve in de Brabantse Biesbosch zijn in het afgelopen jaar een paar kwakken gespot aan de Dordtse kant. Daar zitten nu een jonge kwak en een geringd volwassen exemplaar vlak bij elkaar. Ze zijn beide redelijk honkvast en zitten in een park in de stad.

een zeer zeldzame woudaap
De volwassen geringde kwak is erg tam en is makkelijk te benaderen. Eigenlijk is dat jammer want dat haalt veel weg van het mysterieuze imago van de vogel. Dat mysterieuze hebben trouwens al die rallen en kwakken wel. Ik weet nog dat de woudaap die ik in de Biesbosch zag bijna een hartstilstand tot gevolg had. Ik rekende er niet op en sterker nog ik dacht niet dat ik die ooit een keer zou zien. 

Zo schuw en mysterieus het imago van de vogel is, zo relaxed bleef hij in de rietkraag aan een paar rietstengels hangen. Hij hield in beide knuistjes een bundeltje riet vast en keek verwonderd de wereld in. Niet angstig of bang vloog hij een stukje op en landde in een wilgje in het riet. 

ralreiger langs de weg


Heel bijzonder om deze bijzondere vogel zo makkelijk te kunnen bekijken. De weken erna als ik daar in de buurt was heb ik nog veel moeite gedaan om hem nog een keer te spotten maar dat is helaas niet meer gelukt.

Dat was met de ralreiger wel anders. Die liet zich dagenlang makkelijk zien en daar hoefde je de auto niet eens voor uit te komen. Die zat in een moeras of mangrove-achtig stukje water langs de doorgaande weg in de Noordwaard in de Biesbosch.

Wil je meer weten van de niet zo zeldzame kwak, klik dan op de link;
https://www.vogelbescherming.nl/ontdek-vogels/kennis-over-vogels/vogelgids/vogel/kwak

Geen opmerkingen: