vrijdag 2 februari 2024

Brandganzen hier om te blijven.

brandganzen
Het was mij vorige week tijdens de laatste slaapplaats telling van het seizoen al opgevallen dat het aantal brandganzen veel hoger lag dan tijdens eerdere tellingen. We telden op de dertien telposten rond de Biesbosch in totaal maar liefst 18.000 brandganzen. 

De Biesbosch is een belangrijke slaapplaats van ganzen en zwanen. Als de vogels uitgeslapen zijn vertrekken ze massaal uit de Biesbosch naar het agrarisch gebied er omheen. Ik tel aan de zuidkant van de Biesbosch bij Het Gat van den Ham in Lage Zwaluwe en daar komen in alle vroegte dik 8.000 ganzen over. En die ganzen, waaronder ook veel brandganzen, foerageren in de polders bij Hooge- en Lage Zwaluwe met de Zonzeelse polder als hotspot. Daar verzamelen zo'n duizend ganzen in een natuurgebied beheert door Staatsbosbeheer.

Zonzeelse polder
Deze week zag ik daar de brandganzen in grote aantallen foerageren. Tegenwoordig blijven flinke aantallen brandjes ook in de zomer in Nederland en broeden ze ook in de Biesbosch. Met name op het eiland in de Hardenhoek wordt gebroed. De laatste decennia neemt bij ons het aantal broedparen brandganzen gestaag toe en dat is best bijzonder. Ze moeten zich in ruil voor de gevaarlijke retourvlucht naar het noorden hier flink aanpassen. Brandganzen broeden van oudsher op rotsrichels vanwaar de jonge ganzen naar beneden moeten springen om daarna snel naar het water te rennen en daar voedsel te gaan zoeken. 
volwassen brandgans
De sprong naar beneden van soms wel tientallen meters kunnen ze hier niet maken. Wij hebben geen rotswanden en richels. Hier in de Biesbosch broeden ze dan op de grond in de lage begroeiing van gras verscholen tussen wat pitrus bolletjes. En dat is niet zonder gevaar want hun nieuwe broedgebied is ook de eetkamer van de zeearend. Dagelijks wordt daar een paar keer een gansje genuttigd. Maar ja, in ruil voor die gevaarlijke en lange vlucht naar de arctische toendra in Rusland, met je hier ook wat risico durven nemen. En dat doen ze dus.

Onlangs is nog onderzocht hoelang die brandganzen er over doen om die lange vlucht te maken. In Noorwegen werden snelheden van 80-85 km per uur gemeten. Dus dan weet je het wel, zo'n tocht duurt dan een dikke week of iets meer. Een knappe prestatie en dan heb je wel wat lichaamsvet ingeleverd en heb je nogal wat tijd nodig om weer voldoende in conditie te komen want een broedseizoen kost heel erg veel energie. Ik snap die overblijvers wel, het is hier dan toch allemaal wat makkelijker geregeld.

Wil je meer weten van deze overblijver, klik dan op de link;
https://www.vogelbescherming.nl/ontdek-vogels/kennis-over-vogels/vogelgids/vogel/brandgans

Geen opmerkingen: