maandag 19 februari 2024

Roodhalsfuut op bezoek.

roodhalsfuut met gele snavelbasis
De roodhalsfuut is in ons land een zeldzame vogel, zowel als broedvogels en ook als wintergast. je moet echt geluk hebben om er een keer een te zien. Afgelopen jaren kon je in de Biesbosch op het spaarbekken de Rug nog weleens een roodhalsfuut tegenkomen maar verder waren hier in de buurt weinig roodhalsfuten te vinden. 

Meestal zaten de overwinteraars aan de kust en zag ik ze af en toe bij de Brouwersdam. Het is een wat kleinere fuut die er in de winter niet heel veel anders uitziet dan een gewone fuut. Hij is iets kleiner en heeft in de winter nog geen echte bruine veren want in het zomerkleed ziet deze fuut er prachtig uit.

duikend naar voedsel

Het was alweer vier jaar geleden dat ik de roodhalsfuut had gezien. Een aan de Brouwersdam en een op het spaarbekken de Rug. Ook allebei in winterkleed in de winter want broeden doen ze niet bij ons in de buurt. Er broeden enkele koppels in Drenthe en dat is ook de enige plek in Nederland. Ze komen in grotere aantallen voor ten noorden en oosten van ons land. Ze komen vrijwel overal op het noordelijk halfrond voor en de soort doet het wereldwijd nog niet eens zo slecht. Ze nemen in aantal wel wat af maar nog niet in zorgwekkende aantallen.

Jammer dat wij net aan het randje van zijn noordwestelijke verspreidingsgebied zitten en ze maar weinig te zien krijgen. In Scandinaviƫ, Duitsland en Denemarken heb je meer kans. Daarom is het extra genieten als er eens een keer een in de Brabantse Biesbosch zit. Hij zat op een goede plek en je kom hem van redelijk dichtbij zonder belemmeringen zien.

De fuut dook veelvuldig en was zich tegoed aan het doen aan de waterdiertjes, larven en andere waterinsecten. Heel soms pakt hij ook een vis maar dat is niet zijn hoofdvoedsel, terwijl dat wel voor de fuut is. Die eet juist wel veel vis en pakt maar af en toe een insectje mee. Ze eten dus precies het tegenovergestelde en zijn geen voedselconcurrenten van elkaar. 

Wil je meer weten van deze zeldzame verschijning, klik dan op de link; https://www.vogelbescherming.nl/ontdek-vogels/kennis-over-vogels/vogelgids/vogel/roodhalsfuut

Geen opmerkingen: