vrijdag 26 april 2024

Engelse kwik een ondersoort?

engelse kwikstaart
De familie kwikstaarten is behoorlijk uitgebreid. Behalve witte kwikstaarten zijn er ook gele kwikstaarten en van deze twee soorten bestaan ook weer verschillende ondersoorten. Trouwens er zijn ook sites en organisaties die deze kwikstaarten als zelfstandige soorten benoemen en niet als onder- soort. De site waarneming.nl noemt bijvoorbeeld de noordse, engelse en rouwkwikstaarten onder- soorten. En de site van Vogelbescherming spreekt juist van eigen soorten die geen ondersoort meer zijn van de gele kwikstaart.

De groep gele kwikstaarten is de grootste met bijna tien ondersoorten. Daarvan komen maar enkele soorten bij ons voor en dan ook alleen maar tijdens de trek. Van die zeldzame kwikstaarten is de citroenkwik wel de zeldzaamste en de noordse en engelse kwik de meest voorkomende. Deze laatste kom je dan ook weleens in de Biesbosch tegen.
Het was voor mij alweer een paar jaar geleden dat ik de engelse kwikstaart had gezien dus het was weer leuk om deze "ondersoort" te zien. De vogel was niet erg schuw waardoor ik nog een redelijke foto kon maken en dat is altijd leuk om de waarneming met een bewijsplaatje te ondersteunen. De engelse kwikstaart heeft een geheel geel-groene kop en een echte gele oogstreep die ver doorloopt en een gewone gele kwikstaart heeft een grijs petje op en ziet er wezenlijk anders uit. 

De gewone gele kwikstaart heeft in die zin nog het meeste weg van een noordse kwikstaart. De noordse, de naam zegt het al, komt met name voor in het noorden van Europa en heeft niet alleen een grijs petje maar ook nog een zwarte oogstreek. 
engelse kwik in zijn favoriete omgeving
(hij houdt niet zo van grasvelden)
En met name die donkere oogstreek hebben veel andere gele ondersoorten ook. De een wat minder, de ander wat meer. En de hoeveelheid zwart bepaalt dan weer het land van herkomst. De noordse zag ik vorig jaar in februari in Zeeland in een akker zitten een echte doortrekker dus. 

De engelse kwikken kun je overigens alweer vanaf augustus tegenkomen want dat zijn dan de eerste die de lange tocht naar Afrika begonnen zijn. Een klein aantal engelse kwikstaarten broedt in Nederland en die trekken samen met de doortrekkers tot in oktober door ons land naar het zuiden.

Alles goed en wel, ondersoort of niet het zijn prachtige kwikstaarten met misschien wel het vriendelijkste kopje van alle kwikken. Persoonlijk is dat voor een reden om deze kwikstaart als een zelfstandige soort te zien. En dat dan zonder enige wetenschappelijke onderbouwing maar gewoon op gevoel.

Wil je meer weten van deze echte engelse kwikstaart, klik dan op de link;
https://www.vogelbescherming.nl/ontdek-vogels/kennis-over-vogels/volgids/vogel/engelse-kwikstaart

Geen opmerkingen: