donderdag 11 april 2024

Succesvolle roerdompen.

blauwe reiger(r) en roerdomp
Van alle vogels in de Biesbosch is voor mij de roerdomp de meest bijzondere. Dat geldt dus voor mijzelf, want anderen worden helemaal lyrisch als ze een visarend of zeearend zien en weer iemand anders wordt helemaal blij van een zingende veldleeuwerik. Daar word ik overigens ook heel erg blij van. Maar een roerdomp is niet alleen bijzonder maar heeft vooral ook iets mysterieus. Zijn bijzondere lied is op zich al bijzonder en klinkt nu in de Biesbosch volop.

Al heel wat jaren ga ik in het vroege voorjaar op pad om in de "natte" Biesbosch vogels inventariseren. En in maart beginnen de eerste roerdompen te hoempen. Het bijzondere lied draagt ver en dat maakt het ook weer wat lastiger om de exacte aantallen en locaties te bepalen. In een van de grote natte rietpolders groeit het aantal roepende, territoriale roerdompen de laatste jaren gestaag. 

roerdomp in de 
"paalhouding"
Een kleine vijftien jaar geleden waren wij als tellers al blij met een of twee hoempende roerdompen en langzaam maar zeker groeide dat aantal, mede door een aantal ingrijpende aanpassingen in de polders. Zo zijn de klepduikers gerepareerd en worden die door Staatsbosbeheer zorgvuldig ingezet om voor roerdompen de ideale omstandigheden te creëren.

En dat werkt, en hoe kun je wel zeggen want afgelopen weekend heb ik met de grootste zorg de roerdompen in een rietpolder geïnventariseerd. In totaal heb ik met zekerheid zeven territoria vast kunnen stellen. Dat is dan nog geen garantie dat hier ook zeven broedparen zitten want de vrouwen laten zich in het broedseizoen niet horen en vrijwel nooit zien. Maar het feit dat het aantal roepende roerdompen hier gestaag toeneemt, geeft aan dat de omstandigheden in de rietpolders prima zijn. Afgelopen jaar werden in heel de Biesbosch, 38 territoria vastgesteld wat een ongekend hoog aantal is. Zo zie je maar als je de juiste omstandigheden weet te realiseren, reageren de vogels daar direct op. 
camouflagevogel
Zo worden op verschillende plekken in de Biesbosch polders of voormalig agrarisch gebied speciaal voor bepaalde vogelsoorten ingericht. Het is nu afwachten of het een vergelijkbaar succes als voor de roerdomp op gaat leveren. Om af te sluiten met een mooi voorbeeld, vorig jaar is in de winter de Eijerwaard onderwater gezet met als gevolg zes broedende koppels steltkluten. Een soort actie-reactie situatie. Ik geloof overigens niet gelijk dat dit nu voortaan een jaarlijks terugkerend broedsucces zal zijn. Het kan ook zijn dat dit een vorm van pioniersgedrag is en de steltkluten dit jaar weer een ander gebiedje opzoeken. Daarbij speelde vorig jaar ook nog dat in het oorspronkelijke broedgebied in zuid Europa een extreme droogte heerste waardoor er zelfs geen water in de ondiepe meertjes stond. De steltkluten waren dus noodgedwongen naar het noorden gekomen. Dus we moeten in sommige gevallen ook weer niet te vroeg juichen.

Wil je meer weten van deze stiekemerd, klik dan op de link;
https://www.vogelbescherming.nl/ontdek-vogels/kennis-over-vogels/vogelgids/vogel/roerdomp


Geen opmerkingen: