maandag 22 april 2024

Witwangstern op bezoek in de Delta.

witwangstern in winterkleed dec. 2019
De afgelopen twee weken zijn de sternen ook weer in het land. Het is altijd weer even zoeken waar ze zo vroeg in het seizoen al te zien zijn. In de Biesbosch komt het altijd wat later op gang dan in de Delta. Afgelopen weekend zagen we aan de kust niet alleen de visdieven rondvliegen maar ook de dwergsternen, grote sternen, zwarte sternen en de voor Nederland zeldzame witwangstern. Die laatste was er maar een en is ook gelijk de meest zeldzame in ons land.

Witwangsternen moet je normaal gesproken in Groningen opzoeken want daar broeden een kleine vijftig paar en misschien iets meer dan dat.
witvleugelstern
In de rest van ons land komen ze niet voor behalve een incidentele doortrekker die dan ergens een dag of wat op de plek blijft hangen. In december 2019 is bijvoorbeeld zo'n doortrekker een paar dagen blijven hangen in de haven van in Stellendam. Deze vogel, in winterkleed, zat daar regelmatig op een van de dukdalven in de buitenhaven.

Samen met de witvleugelstern en zwarte stern zijn ze de enige drie sternen die in het binnenland op stilstaand zoetwater broeden. Ze worden met nestvlotjes geholpen want de oorspronkelijke waterplanten waar de nesten op gebouwd werden zoals krabbenscheer worden ook steeds zeldzamer. Visdieven broeden ook wel in het binnenland maar dat zoen zo ook aan de kust waar ze een voorkeur hebben voor schelpen eilandjes. Bij Plan Tureluur kun je ze nog wel eens van dichtbij zien broeden.

zwarte stern
Hoe dat het broedgebied van de witwangstern in Groningen er uitziet weet ik eigenlijk niet, misschien dat in Groningen nog wel krabbenscheerplanten in het water drijven. Het is een verlandingsplant die in een moerasachtige omgeving gedijt.

Het is altijd weer bijzonder hoe zo'n voor ons land zeldzame soort zich hier toch probeert te vestigen. Oorspronkelijk komen ze in zuid- en oost Europa voor en een bekende plek is de Donau delta. En sinds 2012 dus ook in Nederlan de populatie groeit niet hard maar blijft toch alweer een aantal jaren redelijk stabiel.

Wil je meer weten van deze zeldame zoetwater liefhebber, klik dan op de link;
https://www.vogelbescherming.nl/ontdek-vogels/kennis-over-vogels/vogelgids/vogel/witwangstern

Geen opmerkingen: