zaterdag 19 september 2015

Daar komen de zwaantjes

Vanmorgen vlogen ze over, twee knobbelzwanen die alweer een paar jaar vanaf het najaar tot in de winter bij het Kromgat in het weiland zitten, soms dobberen ze wat in de treksloot en duiken daar wat plantenresten op. Meestal zitten ze vlak bij elkaar in het weiland en grazen daar wat. Er gebeurt maar weinig maar het hoort bij het beeld van de Oranjepolder in de winter. In het voorjaar broeden ze elders in de Oranjepolder.

koppel zwanen bij de ingang van de IVN natuurtuin
Ik hoorde ze vanmorgen eerder dan dat ik ze zag, je hoorde het fluitende klapwieken van de vleugels, het klinkt altijd wat moeizaam, maar als je ze dan ziet vliegen ziet dat er prachtig uit. Mooie soepele bewegingen met de langgerekte hals recht vooruit.

Ze broeden dus in de Oranjepolder maar nooit op hun winterstekje, daarvoor kiezen ze dan weer verschillende plekken, her en der in de Oranjepolder uit. En volgens mij maakt het ze verder weinig uit, als er maar water en gras in de buurt is. Ik zag een keer een nest in het riet vlak langs het fietspad van de Oude Veerseweg, en ook een keer bij een sloot langs het zandpad van de
Lageweg. Het ene jaar verloopt het broedseizoen succesvoller dan het andere.
knobbelzwaan in de Otterkil

In april 2012 zat een koppel met zes jonge zwanen in de sloot aan de Domeinweg en in het voorjaar van 2013 had een koppel knobbelzwanen drie jongen en in 2014 vier jongen. Dit jaar heb ik helaas geen broedend koppel in de Oranjepolder gezien maar wel in de wijk Dommelbergen, vlak tegen de polder aan en zijn daar drie jonge zwanen geboren..
  
Maar als je echt grote aantallen knobbelzwanen wilt zien, moet je in de winter echt naar de "buurpolder", de Gecombineerde Willemspolder gaan, in deze polder scholen in de winter altijd zo'n 100 spierwitte knobbelzwanen samen. Een imposant gezicht!
.
Wil je meer weten over deze gracieuze vogels, klik dan op de link;

Geen opmerkingen: