dinsdag 3 november 2015

Blauwe kiek

Niet alleen overwinteren de prachtige kleine zwanen in de Gecombineerde Willemspolder maar ook een zeer bijzondere roofvogel is hier al heel wat winters achter elkaar te zien. Ik heb het dan over de blauwe kiekendief. Ja, de zeer zeldzaam geworden blauwe kiekendief die nog maar met een paar broedparen op de Wadden en in Noord Nederland broedt, doet elke winter onze polder aan. Volgens SOVON broeden nog maar 14 paren(in 2014) op de Wadden en Noord Nederland.

Blauwe kiekendief in de Gecombineerde Willemspolder
Ik weet nog goed de eerste keer dat we deze prachtige mannetjes blauwe kiek zagen vliegen, dat was in de winter van 2010. In die tijd gingen we nogal eens op pad om de reeën in de polder te spotten, en dachten we in eerste instantie dat er een meeuw laag over de velden vloog. Maar toen we eens goed door onze verrekijkers keken zagen we vol verbazing dat het een lichtgrijze bijna witte mannetjes kiekendief was. Een moment om nooit meer te vergeten, dat kun je begrijpen. De vlucht van deze prachtige jager is kenmerkend voor kiekendieven. Trage vleugelslag, de vogel hangt als het ware in zijn vleugels, laag boven de velden, soms maar een halve meter boven het grasland vliegend, zoekend naar een geschikte prooi.

Deze vogel gebruikt de hele polder en is niet zo statisch als een buizerd die soms uren lang stil op een paaltje zit te wachten en te kijken. Je moet dus echt op pad en door de polder lopen of fietsen om van hem te kunnen genieten. Hij is nog niet gearriveerd maar ik verwacht hem binnen nu en een paar weken en zal de komende tijd regelmatig over hem berichten.

De blauwe kiekendief is ook één van de doelsoorten van het Actieplan bedreigde vogels van de Vogelbescherming en dat is maar goed ook want ik moet er niet aan denken dat we deze vogel nooit meer in Nederland kunnen zien.

Wil je meer weten over deze, meest zeldzame wintergast in de Gecombineerde Willemspolder, klik dan op de link;  http://www.vogelbescherming.nl/vogels_kijken/vogelgids/zoekresultaat/detailpagina/q/vogel/9

Geen opmerkingen: