vrijdag 30 oktober 2015

Vol verwachting klopt ons hart....

De afgelopen weken ben ik regelmatig in de Gecombineerde Willemspolder gaan kijken of de eerste kleine zwanen die hier elk jaar de winter doorbrengen al gearriveerd zijn. In 2010 ontdekte ik voor het eerst een mooie groep van zo'n 80 kleine zwanen in de Willemspolder en ben sindsdien elk jaar trouw gaan kijken of ze er weer waren. Het blijkt voor deze groep inmiddels de vaste overwinterplek te zijn en ze zitten zelfs altijd trouw in dezelfde akkers en weilanden.

Vrijwel elk jaar arriveren ze zo rond eind oktober, half november en blijven dan tot eind februari hier om te overwinteren en op te vetten. De tocht die ze daarna van wel meer dan 8000 kilometer af moeten leggen, om naar de broedgebieden terug te keren, is werkelijk een huzarenstuk. De bestemming is Kashin Island in Siberië waar ze in etappes naar toe vliegen om daar in de korte Siberische zomer van een maand of drie hun jongen te krijgen, aan te sterken en op te voeden. Sinds afgelopen jaar heb ik contact, via mail met de Wildfowl and Wetlands Trust in Slimbridge, Engeland. Dat komt weer omdat ik via Wim Tijssen van het "kleine zwanen nieuws" met hun in contact ben gekomen, omdat ik meer duidelijkheid wilde krijgen waar de geringde kleine zwaan AJA vandaan kwam. Deze kleine zwaan is in 2011 in Rusland geringd. Om precies te zijn op Kashin Island in de Korovinskaya Golf in de provincie Kenetsky in Rusland
.
route kleine zwanen najaar 2015
Maar nu weer even terug naar de Willemspolder, nee, ze zijn er nog niet.maar ze zijn al wel onderweg. Een aantal is inmiddels in Noord Duitsland aangekomen en als het nu maar koud genoeg wordt zakken ze snel af naar ons land en een groter deel zal doorvliegen naar Engeland maar ook België en Frankrijk doen mee.

De komende tijd zal ik vaker over de kleine zwanen in het algemeen en over AJA in het bijzonder berichten(als hij er tenminste weer bij is) want het is toch een hoogtepunt te noemen als je zo dichtbij huis zo'n prachtige groep vogels kunt bekijken. Dat kan echt niet iedereen zeggen, dus mijn advies is, ga deze winter echt een keer in de Willemspolder kijken en geniet van deze sierlijke vogels en hun aparte geluid.

Wil je meer weten van deze dappere vogels, klik dan op de link;
http://www.vogelbescherming.nl/vogels_kijken/vogelgids/zoekresultaat/detailpagina/q/vogel/112

Geen opmerkingen: