dinsdag 10 november 2015

meerkoet

Heb ik dat nou alleen of denken meer vogelaars er net zo over, de meerkoet is een saaie vogel. Hij dobbert en duikt wat in het rond maar verder heb je er niets aan. Hij vliegt niet in mooie formaties zoals spreeuwen dat kunnen, ze zingen niet zoals winterkoninkjes, ze hebben geen mooi verenkleed zoals een mannetjes fazant, enzovoorts, enzovoorts. Ze zijn net zo onopvallend en oninteressant als houtduiven. Of doe ik ze nu allebei tekort?

Saaie meerkoet op de Millenniumplas
Deze saaie vogel, toch een vaste waarde in de Oranjepolder die, als je hem wat langer bekijkt een paar interessante gewoontes heeft. Zo bouwt hij een stevig van plantenresten gemaakt drijvend nest en doet hij er echt niet moeilijk over om dat vol in het zicht te doen. Zou hij weten dat hij een onopvallende en oninteressante vogel is? Daar waar veel vogels hun nestjes goed verstoppen, heeft de meerkoet niets te verbergen. Zelfs kraaien en eksters lijken niet geïnteresseerd in de eieren van de meerkoet. Nog zo iets opmerkelijks, de foeilelijke jongen van de meerkoet worden volgens mij ook niet zo intensief bejaagd zoals dat bijvoorbeeld gebeurt met jonge pas uitgekomen eendjes. Die verdwijnen als sneeuw voor de zon als kraaien, snoeken of eksters ze in de gaten krijgen. Maar ja, die zien er ook een stuk smakelijker uit.

Nee, pa en ma meerkoet lossen dat probleempje van een overbevolkt nest zelf wel op, ze verdrinken de zwakste jongen zelf wel en houden de twee sterkste jongen in leven. Elk jong wordt door een van de ouders opgevoed. Het heeft zo wel iets weg van de Chinese een kind politiek. De meerkoeten houden er een twee kind politiek op na. Volgens mij ook meer dan genoeg als je op de grote Millenniumplas de grote groepen meerkoeten ziet rondzwemmen. Het hoeven er voor mij echt niet meer dan de geschatte 180.000 broedparen in Nederland te worden. De afname van de populatie is een kleine 5% per jaar, maar niet in de Oranjepolder volgens mij.

Wil je meer weten van deze "grijze muis" onder de poldervogels, klik dan op de link;
http://www.vogelbescherming.nl/vogels_kijken/vogelgids/zoekresultaat/detailpagina/q/vogel/142

Geen opmerkingen: