vrijdag 13 november 2015

Luxe villa of een krot?

Soms snap ik de logica er niet van, de enorme nesten die eksters maken, met afdak en al, soms een reserve nest vlakbij, wat maken die er een hoop werk van, het valt me nog mee dat er geen balkon aangebouwd is. Bij mij voor de deur zit hoog in de boom zo'n prachtig nest met dak en reservenest. Een andere vogel die ongeveer net zo groot is en ik denk dat die ook nog eens een stuk zwaarder is, is de houtduif. Als je die nesten ziet, snap je niet dat daar een ei in blijft liggen, slechts een handvol takjes, slordig in elkaar gevlochten, soms "doorzichtig" zo losjes gebouwd dat je denkt, wanneer maken ze het een keer af? En belangrijker nog, hoe hou je daar een ei in warm? Deze twee vogels zijn wel twee uitersten als het om nestbouw gaat.

Eksternest met dak en reserve nest
We kijken vooral naar de vogels en hun gedragingen en kijken vaak niet zo naar de nesten die ze bouwen en hoe ze die gebruiken en toch is dat ook zeker de moeite waard. Neem nou bijvoorbeeld het nestje van een winterkoning, prachtig in elkaar gezet, wind- en waterdicht, mooi met mos gestoffeerd, ingang opzij en ik snap wel dat een eitje hier in uitgebroed kan worden, veiliger is haast ondenkbaar. En dat nestje wordt soms maar twintig centimeter boven de grond en goed verborgen gebouwd. Maar dan het nestje van de zwartkop, in de dezelfde omgeving waar ook een winterkoning broedt, wel goed verscholen maar niet meer dan een kommetje van grasjes en takjes, niks luxe gestoffeerd, dakje erop of een goed doordachte (zij)ingang. Ook weer grote uitersten maar dan op een mini formaat.

En dan hebben we het hier nog over de vogels die er min of meer zelf werk van maken om hun jongen veilig en warm groot te brengen. Daarnaast heb je de echte luilakken die gebruikte nesten zoeken en daarin broeden of die de voorkeur geven aan nestkasten die wij voor ze ophangen. Daar kom ik een volgende keer nog wel eens uitgebreid op terug.

Dus grofweg hebben we vogels die elke keer als ze een broedsel hebben zelf een nieuw nest bouwen, of een eerder gebouwd en gebruikt nest opnieuw gebruiken. En we hebben een groep vogels die de nesten van anderen gebruiken of de nesthulp in de vorm van nestkasten gebruiken.

En als derde "buiten" categorie hebben we nog een vogel die én geen nest bouwt én daarbij ook geen ei uitbroedt, de KOEKOEK, die alles aan anderen overlaat. Ook een vogel die ik later nog eens in spotlight ga zetten.

Wil je meer weten over eksters. klik dan hier; http://www.vogelbescherming.nl/actueel/nieuwsbrief_/berichten_nieuwsbrief/q/ne_id/1350

Geen opmerkingen: