vrijdag 19 februari 2016

Ed en Willem zijn thuis

bever in de weer met takjes
Niet alleen de vogels maken de Oranjepolder interessant maar ook het andere "wild" is de moeite waard. Zo liep ik deze week langs De Donge tak die doodloopt bij het viaduct van de A59 toen ik de beverburcht zag die daar alweer een paar jaar wordt bewoond. Alweer een paar jaar zie je daar dat de bevers zich hier op een eilandje definitief gevestigd hebben en er zich thuis voelen. Aan het eind van de winter worden dikke stammen doorgeknaagd, soms wel met een diameter van dertig centimeter, takken worden versleept naar de burcht die er, zoals het nu lijkt, een verdieping bovenop krijgt. De glijbanen worden intensief gebruikt als je de glimmende geultjes bekijkt. Niet zomaar een paar, nee deze bever familie heeft er een stuk of zes in gebruik. Ennnnnn, glijden maar!

beverburcht aan De Donge
Deze bevers komen uit de Biesbosch waar ze alweer vijfentwintig jaar geleden zijn uitgezet. Na de moeizame start met veel sterfte in de beginjaren groeit de populatie nu gestaag om niet te zeggen dat die nu snel aan het groeien is. Als deze groei van tweehonderd dieren in 2005 naar zeshonderd dieren in 2012 verder doorzet, dan zouden er in 2035 maar liefst 7.000 in Nederland leven.

Alle uitgezette dieren in de diverse gebieden in Nederland en BelgiĆ« zouden dan met elkaar in contact komen en kunnen kruisen. Dat gaat er weer voor zorgen dat inteelt en een zwakke populatie niet voor problemen kan zorgen. Nee de zorgen zullen de komende jaren vooral komen door de schade die gaat ontstaan aan landbouwgewassen, boomteelt en graafschade aan dijken en wegen. Maar dat is voorlopig een probleem van latere zorg.

Deze dikkerds die wel tot vijfendertig kilo kunnen wegen kom ik zo af en toe wel eens tegen als ik in de Biesbosch met de vogelwerkgroep ga inventariseren. Net als die keer dat we de purperreigerkolonie gingen tellen in de Sliedrechtse Biesbosch, op nog geen meter van ons bootje op De Merwede, kwam er een boven die van schrik met een geweldige klap met zijn staart op het water sloeg en ons een frisse douche bezorgde. En over dikkerds gesproken, de bever die de burcht bij de Hillen bewoont(De Hillen is de oude vuilstort van de Gemeente Oosterhout), weegt zeker meer dan twintig kilo. Op een mooie avond in het voorjaar van 2014, zat hij vol in het zicht op zijn gat met een flinke tak in zijn voorpoten op de oever. We hebben hem lang en uitgebreid kunnen bekijken. In dit kleine stukje polder tussen De Donge en het Wilhelminakanaal hebben we inmiddels drie bewoonde beverburchten. Ik denk wel dat drie burchten in dit gebied het maximum is, er is niet veel ruimte voor nog een beverfamilie. Maar dat is niet erg, dit is al mooi genoeg, bevers in Oosterhout!

bever met een staart als een tennisracket
Wil je meer weten van deze enorme knager, klik dan op de link;
http://www.zoogdiervereniging.nl/bever

Geen opmerkingen: