Je voelt dat het voorjaar er aan komt. het is weliswaar eind januari en nog hartje winter, al zou je dat de laatste dagen niet zeggen. De temperaturen schommelen alweer een tijdje rond de tien graden en dat versterkt dat voorjaarsgevoel ook wel. Maar de vogels gedragen zich anders dan een paar weken, zeg maar, een maandje geleden. Kom je in alle vroegte buiten, dan hoor je al weer veel meer vogelgeluiden. Met name de heggenmus, winterkoning, roodborst, merel en de "fietspomp" laten zich nadrukkelijk horen. En ook de zanglijster heeft zich inmiddels in het rijtje van "vrolijke vroege vogels" gevoegd. En die hoor ik eigenlijk het liefst.
|
Top drie van een paar vroege zangers(in startvolgorde van de vroege ochtend van nu) |
De vogels hebben niet zoveel met die temperatuur schommelingen, dan weer een koude en dan weer een warme dag, nee die luisteren gewoon naar hun biologische klok. het neemt niet weg dat een paar "warmere" winterdagen de vogels goed doen en het wat makkelijker rondkomen is. Maar die biologische klok wordt dus niet zozeer door de dagtemperaturen beïnvloed maar door daglicht. De dagen worden alweer langer, het wordt eerder licht en dat hebben ze in de gaten. Het voorjaar komt eraan want de meteorologische lente begint over een paar weken op 1 maart.
|
jonge winterkoning in de IVN natuurtuin |
Eigenlijk is dat ook een heel logisch principe dat het lengen der dagen dat bepaalt want hiermee in verband kun je ook naar de vogeltrek kijken. Stel dat het hier extreem koud is of net zoals nu lenteachtige temperaturen, dan weet een overwinterende rietzanger in Afrika dat toch niet? Toch vertrekt hij gewoon op dezelfde tijd terug naar Europa en wacht hij heus niet wanneer het het beste weer is om terug te keren, hij heeft geen Buienradar die hem een voorspelling meegeeft voor de komende dagen. Nee, zijn biologische klok geeft aan dat het tijd wordt om terug te keren om aan het broedseizoen te beginnen. En zo kan het gebeuren dat extreme weersomstandigheden de terugkeer behoorlijk kan verstoren, dan zou Buienradar toch een uitkomst voor ze zijn.
Zo merken al die standvogels ook dat het broedseizoen er aankomt en laten ze zich steeds meer horen; ik zit hier, dit is mijn gebiedje, vrouwtjes luisteren jullie goed naar mijn liedje? Er breekt weer een mooie tijd aan en het koor van zangvogeltjes wordt de komende tijd steeds verder uitgebreid met teruggekeerde zangertjes. Dat proces gaat dan nog wel een maandje of drie duren tot het hele koor compleet is maar dan hoor je in alle vroegte een muur van geluid waar het voor ons vogelaars "afzien" is om daar onderscheid in te maken. Maar ik kan niet wachten om weer in verwarring te worden gebracht.
Wil je meer weten van de vogeltrek, klik dan op de link;
http://www.vogelbescherming.nl/service__vragen/veelgestelde_vragen/q/varfaqcat/34
Geen opmerkingen:
Een reactie posten