En zo mag ik het graag zien want ik hou er niet van om 's-morgens in alle vroegte in de ijzige kou de autoruiten te krabben. Ook het vogel spotten gaat wat makkelijker als je vingers er niet half afgevroren bijhangen als je je kijker scherp wilt stellen. Meer voordelen dan nadelen voor mij, voor de natuur zal het wel anders in elkaar zitten en is een portie strenge vorst best wel goed. Ik denk dat ik behoorlijk wat gelijkgestemden in de vogelwereld heb, denk maar eens aan ijsvogels, die houden ook veel meer van deze slappe winter.
Ook die wintergasten vinden het volgens mij wel prima, die vliegen niet voor niets duizenden kilometers om het strenge winterweer in Scandinavië of nog verder weg te ontvluchten. Die zitten er echt niet op te wachten dat hier een pak sneeuw ligt en dat het vriest dat het kraakt. Kramsvogels, koperwieken, kleine zwanen, sijzen, brandganzen en kolganzen om zo maar wat soorten te noemen, die zitten nu hier en vinden volop voedsel om de winter goed door te komen en voldoende reserves op te bouwen om de lange reis terug weer aan te kunnen. Die kunnen na hun lange terugreis het intensieve en energie slurpende broedseizoen weer probleemloos aan!
vrouwtjes sijs in een "proppenboom" langs het Kromgat in de Oranjepolder |
Van al die mooie overwinteraars wil ik de sijs er even uitlichten. Ook al is dit een standvogel die ook wel broedt in Nederland zie ik de sijs toch echt als een wintergast. Broeden doen ze overigens met name op de Veluwe waar veel naaldbomen staan, sporadisch in Brabant maar al helemaal niet in onze buurt. Het zijn er niet meer dan een paar duizend die in Nederland broeden. Het is een typische zaadeter en familie van de vink, dat is ook goed aan het model van de snavel te zien, prima geschikt om sparappels of elzenproppen open te breken en de zaden er uit te halen.
Wil je meer weten over deze kleine wintergast, klik dan op de link;
Geen opmerkingen:
Een reactie posten