vrijdag 26 februari 2016

Kievit, vogel van het jaar 2016

Als er een vogel is die geniet van deze winter dan is dat de kievit wel. Deze vogel hoeft niet veel energie te verstoken om de winter zonder al te veel schade door te komen. Het is namelijk zo dat deze vogel meebeweegt met de vorstgrens en dus in een stevige vorstperiode weggedrukt wordt naar de warmere streken in het Zuiden. En deze extreem milde winter zorgt er dus voor dat hij hier lekker rond kan blijven hangen. Af en toe zie ik een groepje in een kale akker in de Oranjepolder zitten. Niet veel maar het is ook een klein poldertje. In het voorjaar hoor je ze nadrukkelijk, zelfs heel laat op de avond als de zon al ruimschoots onder is, tjuuwiet, tjuuwiet, tjuuwiet.

Afgelopen voorjaar sneuvelden nogal wat pullen als het gras van de velden werd gehaald, veel ouder vogels vliegen dan in paniek rond maar dat haalt niet veel uit. Het boerenproductiebedrijf moet doorgaan want met name daar geldt, tijd=geld. Wat later in het seizoen zien we dan gelukkig wel her en der wat jonge vogels van de tweede leg in de akkers staan.

In de Hardenhoek in de Biesbosch zitten momenteel echt serieuze groepen, vaak ineengedoken aan de rand van een grasstrookje dat nog net boven het water uitsteekt. Deze groep kiest maar af en toe massaal het luchtruim, meestal als er gevaar dreigt en dat is nogal eens in de Hardenhoek. Is het de slechtvalk niet dan is het de zeearend wel.

een mooie kievit in het voorjaar
Dat de kievit dit jaar als "vogel van het jaar" is gekozen, is niet voor niets natuurlijk. Elk jaar neemt de populatie met maar liefst vijf procent af en dat is alweer sinds halverwege de jaren negentig gaande. Toch is de kievit nog in behoorlijke aantallen aanwezig in Nederland, men schat dat er tussen de 145.000 en 216.000 broedparen zijn en dat waren er in het jaar 2000 nog rond de 300.000. Dan zie je pas hoe sterk de aantallen teruglopen en dat is op zijn minst zorgelijk te noemen. Laatst was nog in het nieuws dat het goed gaat met de kievit maar dat is hooguit een opleving in een sterk dalende trend te noemen.


Je moet er niet aandenken dat er in de komende tien tot vijftien jaar nog eens 100.000 stuks verdwijnen want daar hebben we het dus over.
Opvallend is de enorme afname in het rivierengebied, die ver boven het landelijk gemiddelde ligt. De afname is hier ruim 8% in een jaar en dat dus jaar na jaar. In het Noordelijke kleigebied en veengebieden is de afname met 4% het laagst. Dus, nogmaals dat deze vogel gekozen is tot vogel van het jaar is dan ook niet vreemd. Er worden dit jaar allerlei initiatieven genomen om deze vogel onder de aandacht te brengen, te monitoren en onderzoek te doen. Ik hoop dat door deze extra aandacht het tij gekeerd kan worden en we nog lang van deze vogel in de Oranjepolder kunnen blijven genieten.

Wil je meer weten van deze bedreigde weidevogel, klik dan op de link;  http://www.vogelbescherming.nl/vogels_kijken/vogelgids/zoekresultaat/detailpagina/q/vogel/101

Geen opmerkingen: