maandag 15 februari 2016

Hoor wie klopt daar?

moeder specht(zwarte baardstreep) is extra waakzaam
Alweer een paar keer een roffeltje van een grote bonte specht gehoord, de spechten in de Oranjepolder maken zich op voor een productief voorjaar. Tenminste dat hoop ik, want de soort moet in deze polder te zien en te horen blijven. Met name de groene specht is een juweeltje van een vogel die met zijn olijfgroene en soms gele glans exotisch aandoet. De rode pet maakt het plaatje af en alleen het mannetje heeft ook een rode baardstreep, het vrouwtje heeft een zwarte baardstreep(bij mensen zou dat per direct een baan op de kermis opleveren, "de vrouw met de baard", komt dat zien, komt dat zien).

In de IVN tuin hakte een groene specht een holte uit in een gezonde knotwilg. Twee jaar op rij heeft dit koppel deze nestholte succes- vol gebruikt. Minstens een jong maar het zouden er ook twee geweest kunnen zijn, zijn daar uitgevlogen. De groene specht is uiterst schuw en behoedzaam. Ook al zit je urenlang in dekking in alle stilte te wachten totdat het jong zich een keertje laat zien, ze hebben je gewoon in de gaten en wachten netjes tot je weer bent verdwenen. Af en toe een alarmkreet waardoor het jong nog dieper in de nestholte wegduikt maar die kreet is dan ook werkelijk alles wat je te horen krijgt.
Jonge nieuwsgierige specht
De grote bonte specht is wat betreft wat minder schuw, zo vloog een paar jaar geleden een koppeltje van boom naar boom toen wij daar aan het wandelen waren. Steeds een boom of drie verder totdat wij er waren om vervolgens weer een paar bomen op te schuiven. Geen paniek en geen alarm, maar wat die gasten weer een stuk beter doen, is hun nest verborgen houden. Ik weet dat ze ergens in de buurt van de parkeerplaats van SCO broeden maar welke boom ze gebruiken heb ik nog steeds niet kunnen achterhalen. Dat grote bonte spechten niet schuw zijn, werd vorige week maar weer eens duidelijk toen er een in onze voortuin aan een vetbol hing, dat zie je de veel grotere groene specht nog niet doen. Dit voorjaar ga ik toch eens op zoek waar dat nest verborgen zit. Er staan achter SCO wel wat berken en andere zachte houtsoorten, dus nestgelegenheid genoeg. Dat het goed gaat met de grote bonte komt ook omdat in de bossen minder wordt "opgeruimd" en er voldoende insecten en nestgelegenheid is. Men schat dat er inmiddels ruim zestigduizend broedparen leven, meer in Oost Nederland dan in West Nederland. Wij zitten zo'n beetje op de grens, net als dat de grens van zand en klei ook bij ons in Oosterhout ligt.


Ook vader specht(rode baardstreep) draagt zijn steentje bij
Wil je meer weten van deze schuwe groene bodemscharrelaar, klik dan op de link;
http://www.vogelbescherming.nl/vogels_kijken/vogelgids/zoekresultaat/detailpagina/q/vogel/69

Of wil je meer weten van de bont gekleurde trommelaar, klik dan op de link; http://www.vogelbescherming.nl/vogels_kijken/vogelgids/zoekresultaat/detailpagina/q/vogel/72

Geen opmerkingen: