zaterdag 6 februari 2016

Kleine en wilde zwanen

De kleine zwaan verblijft tijdens de wintermaanden van november tot en met februari in de Gecombineerde Willemspolder. Daar heb ik al verschillende keren wat over geschreven. Maar ik ben vergeten te vertellen dat ik in de voorbije jaren in de groep van zo'n tachtig kleine zwanen ook een paar wilde zwanen heb gezien. In de winter van 2014/2015 en ook in deze winter ontbraken ze en bestond de groep uitsluitend uit kleine zwanen. Gelukkig zijn kleine zwanen ook wilde zwanen en geen tamme zwanen maar het is toch een andere soort. Beiden behoren tot de familie van de eenden en tot de orde van anserformes, net als de knobbelzwaan overigens.
 
snavel wilde zwaan
De wilde zwaan is goed te herkennen als je weet waar je op moet letten, hij is wel wat groter dan de kleine zwaan maar het is niet makkelijk om dat gelijk te zien, zeker niet als hij onopvallend tussen een groep kleine zwanen op de grond zit. Nee, het echte verschil zit 'm in de gele vlek op de snavel. Zoals je op de foto kunt zien loopt de gele vlek uit in een punt naar het snaveluiteinde, voorbij de neusgaten. Deze wilde zwaan zwom tussen een groep kleine zwanen in de Spieringpolder in de Biesbosch. De wilde zwaan is trouwens de zwaarst vliegende migrerende vogel ter wereld.


snavel kleine zwaan
     De kleine zwaan, die helemaal niet zo klein is, hij heeft  
     namelijk een spanwijdte van 127cm. heeft een wat kleinere
     gele vlek op zijn snavel dan de wilde zwaan. De gele uitloop
     in een punt naar het snaveluiteinde ontbreekt. De kleine
     zwaan verblijft in de winter bij ons in grote groepen op het
     land en de wilde zwanen zitten toch vaker op groter water 
     zoals de randmeren, de Delta en Biesbosch. Veel wilde
     zwanen trekken naar Engeland, zeker de groepen die uit
     IJsland en Spitsbergen komen. Wat afzwaaiers komen naar
     Nederland maar die zwanen die dan in de Willemspolder 
     terechtkomen zijn echte bijzonderheden. De kleine  
     zwanen, deze ochtend toch nog een mooie groep van ruim vijftig stuks, zaten aan de andere kant van de Donge, aan de Raamsdonkse kant en ik verwacht dat ze binnen nu en een week of twee weer vertrekken. Er zijn in Europa heel wat studies naar de kleine zwanen gaande. Veel jongen worden in SiberiĆ« geringd en hun trekroute wordt nauwlettend gevolgd.

Het is dan ook heel leuk om ringen af te lezen en te melden. Je krijgt altijd reactie terug en leert je veel over de vogel die je hebt gespot. Ik heb al eerder geschreven over de kleine zwaan met de blauwe ring met de witte letters AJA. Ik heb hem er dit jaar niet tussenuit kunnen pikken, hij was er misschien wel maar het gras was te hoog om ringen af te kunnen lezen. Volgend jaar een nieuwe ronde met nieuwe kansen.

Wil je meer weten over de kleine zwaan, klik dan op de link;
http://www.vogelbescherming.nl/vogels_kijken/vogelgids/zoekresultaat/detailpagina/q/vogel/112
Wil je meer weten over de wilde zwaan, klik dan op de link;
http://www.vogelbescherming.nl/vogels_kijken/vogelgids/zoekresultaat/detailpagina/q/vogel/245

Geen opmerkingen: