dinsdag 15 januari 2019

Kolonievogels.

de nieuwe aalscholverkolonie met 7 nieuwe nesten
Zomaar uit het niets ontstaat een nieuwe kolonie aalscholvers. Hoe werkt dat nou? Dat vraag ik mij de laatste dagen steeds af. Tijdens de slaapplaatsinventarisatie bij Het Gat van den Ham bij Lage Zwaluwe zag ik aan de overkant van de rivier 7 bijna afgebouwde nesten in een grote wilg. Geen boom maar een wild uitgegroeide wilgenstruik precies op de oever zodat veel takken ook overhangen boven het water. Hoog genoeg en zeker ook veilig genoeg want je kunt er eigenlijk over land niet komen.

Onder, op de basaltkeien van een krib zaten keurig op een rij, bijna twintig aalscholvers. Sommige vogels hadden al een mooie witte broedvlek op de flanken en zijn er, zo te zien, klaar voor. Dat moet ook wel want het broedseizoen van aalscholvers begint een dezer weken en na de 15e, de datumgrens, kun je spreken van broedgevalletjes.

een mooi rijtje aalscholver op de krib
Al zeker zes jaar kom ik op deze plek en nooit eerder zaten daar aalscholvers. Ze moeten zich ergens van een kolonie afgesplitst hebben of is het een kolonie die gedwongen werd een nieuwe nestboom te zoeken omdat de oude omgewaaid was. Het blijft gissen. Meestal gaan de bomen waar aalscholvers in nestelen of slapen op den duur dood. Ze worden zeg maar, doodgescheten. De enorme hoeveelheid zure mest is de bomen op den duur fataal. Dus het lot van deze boom is met de komst van deze groep vogels ook bezegeld.

Niet veel verder, bij de Onderplaat bij Drimmelen is een slaapplaats van aalscholvers. Ongeveer 50 aalscholvers slapen daar en ik vermoed dat ze uit deze groep afkomstig zijn. Waar ze voorheen hun nestboom hadden is mij onbekend en het zullen vrijwel zeker Biesbosch vogels zijn die verhuisd zijn. Het is uitgesloten dat dit nu in een keer een hele nieuwe club aalscholvers is, die hier voor het eerst neergestreken is.

Het is zeker interessant om deze kolonie de komende weken eens nader te bekijken en de ontwikkelingen op de voet te volgen. Komen er nog nesten bij, er zitten immers 20 aalscholvers op de krib, en worden alle nesten bezet en vliegen hier straks weer 10 of 20 of meer jonge aalscholvers uit?

Wil je meer weten van deze zwarte koloniebroeder, klik dan op de link;
https://www.vogelbescherming.nl/ontdek-vogels/kennis-over-vogels/vogelgids/vogel/aalscholver

Geen opmerkingen: