dinsdag 1 januari 2019

Klapekster in de Biesbosch.

klapekster in de Noordwaard
In de afgelopen jaren moest ik het doen zonder ook maar een waarneming van een klapekster. Ze werden maar sporadisch waargenomen en meestal niet bij ons in de buurt. Jaren geleden zat in de winter nog wel eens een klapekster in de boswachterij Dorst en was een waarneming van een klapekster in de Biesbosch bijna een vaste waarde te noemen. Zo zijn nog wel een paar "hot spots" te noemen. Of de winters waren in het noorden niet streng genoeg en hadden ze daar voldoende voedsel tot hun beschikking, of namen de aantallen klapeksters dramatisch snel af, ik weet het niet.
Maar deze winter zitten alweer een paar weken twee klapeksters in de Biesbosch. Een exemplaar is in de buurt van het visarenden nest te vinden en het andere exemplaar zit op een van de eilandjes van de Catharinaplaatjes. Leuk om te weten maar daarmee heb je ze nog niet zomaar gezien. Ook al hebben die beestjes de gewoonte om in de top van een struikje te gaan zitten en vallen ze met hun witte verenpakje al van ver op. Je moet echt goed speuren en dat heb ik de afgelopen tijd ook steeds gedaan en elke keer als ik in de buurt van een van de stekken was, loerde ik langs alle struiken, boompjes en zelfs rietkragen maar zag geen klapekster.

een sprookjesachtige winterse Noordwaard
Zoals altijd wordt geduld beloond en lukte het mij om binnen twee dagen allebei de klapeksters in beeld te krijgen. De klapekster bij het visarenden nest was de meest relaxte vogel van de twee. Die leek wel vastgeplakt op een tak te zitten en was ook nog eens redelijk goed op de foto te zetten ook al was de afstand serieus.

De naam doet denken aan een zekere verwantschap aan een ekster maar niets is minder waar. De klapekster is nauw verwant aan de klauwier en als je goed kijkt, is zijn bouw en uiterlijk hetzelfde. Alleen de kleur van de veren verschilt.

Wil je meer weten van dit gemaskerde rovertje, klik dan op de link
https://www.vogelbescherming.nl/ontdek-vogels/kennis-over-vogels/vogelgids/vogel/klapekster

Geen opmerkingen: