vrijdag 18 januari 2019

Ross' gans

sneeuwgans, 2011 Spieringpolder 
Vorig jaar twijfelde ik of ik wel naar Strijbeek moest rijden om daar de zeldzame Ross' gans te zien. Deze gans komt uit Noord Amerika en is tijdens de trek waarschijnlijk verkeerd gevlogen. Heel af en toe komt zo'n vogel in Europa terecht en blijft hier dan in de winterperiode hangen. Dat gebeurt meestal na een stormachtige periode met lage drukgebieden in het noorden. Na een paar weken vertrekt deze gans dan weer en wie weet vindt hij de weg weer terug naar huis en dat gebeurde ook in Strijbeek, twee weken later was hij weg en was ik te laat.

Maar als zoiets in de Biesbosch neerstrijkt is dat toch even een ander verhaal. Afgelopen weekend werd een Ross' gans ontdekt in de Biesbosch. Het was ook nog eens zo dat ik op dat moment in de Biesbosch was, zelfs in het gebied waar deze zeldzaamheid rondhing en hem niet gezien heb. Op zich was dat niet vreemd want in de hele Noordwaard stond een flinke laag water waardoor de vele duizenden, zo niet tienduizenden vogels verspreid zaten. Geen schande dus om deze Ross' gans te missen. Ik zag hem dinsdag alsnog en kon de verschillen met een sneeuwgans niet ontdekken.


Ross' gans in de polder Donderzand 15-1-2019
Jaren geleden zat meer dan een jaar een sneeuwgans in de Noordwaard en dat beest heb ik dan ook vaak gezien. En daar lijkt de Ross' gans nog het meest op. Allebei spierwit met zwarte handpennen en een rode snavel en rode poten. De Ross'gans is bijna de helft kleiner dan de sneeuwgans en er zit nog een klein verschilletje in de snavelkleur en tekening maar dat is op deze afstand onmogelijk te zien. De Ross' gans wordt daarom ook wel eens de kleine sneeuwgans genoemd.

De sneeuwgans die in 2011-2012 in de Biesbosch verbleef, had het hier enorm naar zijn zin en had het gezelschap van een grote groep boerenganzen gekozen. Heel slim van deze gans want tussen al die dikke witte ganzen viel hij amper op. Helaas voor deze gans is het in mei 2012 gruwelijk misgegaan en is de gans bij de veerpont naar Dordrecht doodgereden. Heel jammer want het was een echte wilde sneeuwgans en dat moet van deze Ross' gans nog maar blijken.

Wil je meer weten van de spierwitte Ross' gans, klik dan op de link;
https://www.dutchavifauna.nl/species/ross%27_gans

Geen opmerkingen: