vrijdag 25 januari 2019

Ontmoeting met de burgemeester.

grote burgemeester, 2e winterkleed
Gisteren heb ik de edelachtbare, de grote burgemeester van Waalwijk ontmoet. Op de vuilnisbelt nota bene, want daar scharrelt deze burgemeester alweer een weekje rond. Het is verre van een idyllisch plekje en dat doet toch heel wat af aan deze mooie ontmoeting met een voor mij nieuwe vogelsoort. Ik plaats nieuwe ontmoetingen met zeer zeldzame vogelsoorten liever in een mooie groene, stille of waterrijke omgeving maar deze grote burgemeester denkt er duidelijk anders over. Gemengde gevoelens dus.

In de winter zakken ze van de noordelijke poolgebieden en Spitsbergen af naar het zuiden en zijn er slechts enkelen in Nederland te vinden, langs de kust en soms ook in het binnenland en nu zelfs tot in Waalwijk toe. Er is ook van bekend dat ze graag op een vuilnisbelt rondhangen, lekker makkelijk voedsel zoeken en vinden en dat doet deze vogel in zijn 2e winterkleed dan ook.

Het viel trouwens nog niet mee om deze burgemeester uit de grote groepen meeuwen te vissen. De vele meeuwen, kokmeeuwen en zilvermeeuwen in alle kleden, vliegen steeds opnieuw op, als de bulldozer weer een hoop rommel verschuift. Als het weer even rustig is, zakt alles achter de hoge muren van het bedrijf en is alles uit zicht. Dan is het afwachten tot ze de lucht weer worden ingejaagd en wordt de meute snel met de verrekijker gescand. Geen zwarte handpennen of staarttekening want dan is het een ander lid van de larus familie.

Deze grote burgemeester is namelijk lid van het geslacht larus, net als alle grote meeuwen die bij ons voorkomen. Denk dan bijvoorbeeld aan pontische- geelpoot-, storm-, zilvermeeuw, kleine en grote mantelmeeuw en natuurlijk de kleine burgemeester. Hij verkeert hier in Waalwijk dus in goed gezelschap al zie ik hem liever vertrekken naar het poolgebied, een omgeving die beter bij hem past.

Wil je meer weten van de edelachtbare Larus hyperboreus, klik dan op de link;
https://www.vogelbescherming.nl/ontdek-vogels/kennis-over-vogels/vogelgids/vogel/grote-burgemeester

Geen opmerkingen: