dinsdag 29 januari 2019

Vroege vogel slaapplaatsen.

Aalscholver slaapboom bij de Spieringpolder
Voor het radioprogramma Vroege Vogels gingen we naar late vogels luisteren. Het moest een sfeer-reportage worden over slaap-plaatsen van vogels. Want ook alle vroege vogels gaan later op de dag als het donker wordt slapen. En waar kun je die late vogels het beste horen en zien, op een van de grootste slaapplaatsen in onze regio, in de Biesbosch, de Oude Hardenhoek en omgeving.

Voordat de nacht invalt, verzamelen veel vogels zich in grote groepen, soort bij soort, om vanuit de verzamelplaats naar de slaapplaatsen te vertrekken. De Hardenhoek in de Biesbosch is voor veel vogels een ideale slaapplaats.

de opname loopt
Met name kieviten, spreeuwen, kraaien en kauwen doen dat erg opvallend. Ze vliegen in mooie formaties heen en weer of zoals de kraaien en kauwen dat doen, luidt roepend, zittend bij elkaar op het eilandje in de Hardenhoek of in de toppen van de wilgen en populieren wat verderop. Meeuwen en met name kokmeeuwen komen in enorme groepen aangevlogen, landen op het water en dat is het, geen geluid of mooie fly-by ofzo. Op een van de spaarbekkens vlakbij, slapen meer dan 50.000 kok- en stormmeeuwen.

Aalscholvers doen dat hier wéér anders, naarmate de schemer invalt komen ze een voor een op de slaapplaats aan en gaan dan vlak bij elkaar in een slaapboom zitten. Grote zilverreigers doen dat trouwens ook, alleen komen die erg laat aan, zelfs als het al enige tijd donker is, kunnen ze nog bij hun slaapboom aankomen. De reeds zittende aalscholvers verwelkomen de nieuw gearriveerde vogels met een soort rauw krassend geluid of roep. En kleine zwanen komen als allerlaatste in een flinke groep aangevlogen en landen midden op het water. Het geluid van de zwanen is prachtig en klinkt zelfs opgewekt vrolijk en eenmaal geland, verstomt het geluid snel en wordt het rustig, tijd om te slapen.

Dit ritueel en volgorde van soorten staat vast. Waarom dat zo gebeurt is gissen. Van zangvogels is dit gedrag niet bekend, die gaan ieder voor zich een slaaplekje zoeken en dat kan bijvoorbeeld ook elke nacht hetzelfde nestkastje zijn. In onze tuin hangt zo'n winters slaapkastje, leeg, maar met volop poepjes op de bodem, lekker beschut en erg veilig.

Wil je de uitzending van Vroege Vogels, Slaapplaatsen in de Biesbosch beluisteren; klik op de link;
https://www.nporadio1.nl/vroege-vogels/onderwerpen/488685-impressie-slaapplaats-biesbosch-2-delen

Geen opmerkingen: