vrijdag 4 januari 2019

Vroege zwarte specht.

volwassen zwarte specht
(witte iris)
Vanmorgen hoorde ik in de Boswachterij Dorst verschillende zwarte spechten roepen. Het viel op dat het niet een specht was maar meerdere. Op een gegeven moment wist ik zeker dat ik te maken had met zeker drie verschillende spechten omdat ze tegelijkertijd riepen. Ik hoorde zowel de voorjaarsroep als de zitroep en zag op een gegeven moment twee zwarte spechten overvliegen terwijl ik ook nog een derde zwarte specht hoorde roepen.

Opvallend omdat ik het idee had dat deze vogels pas over een paar maanden actief zouden worden. Het voorjaar is immers nog ver weg. Maar de zwarte specht is een uitzondering in het spechtenwereldje. Alle andere spechten, de kleine-, middelste- en grote bonte specht beginnen pas over enkele maanden aan hun broedseizoen. De zwarte specht is wat dat betreft een uitzondering want die begint in maart al aan zijn broedseizoen en de territoriale schermutselingen zijn nu al volop gaande.

Echt fel gaat het er niet aan toe want het kan zelfs zijn dat de verschillende territoria elkaar overlappen maar helemaal onopgemerkt laten ze dat ook weer niet gebeuren. Enkele jaren geleden maakte ik dat ook al eens mee toen in de Boswachterij maar liefst vier zwarte spechten op een oude boom zaten en elkaar dreigend aankeken en onrustig van positie wisselden. Een mooi schouwspel waar de spechten om de stam heen draaiden en elkaar in de gaten hielden. Er werd niet gevochten alleen gekeken.

Boswachterij Dorst, leefgebied van de zwarte specht
Het is lastig om te zeggen om hoeveel territoria in de Boswachterij het nu werkelijk gaat. Het gebied van een koppel zware spechten is enorm en is meer dan 100 hectare groot. Op basis van deze gegevens en de tellingen voor de nieuwe vogelatlas van Nederland zou het om ongeveer 6 territoria kunnen gaan. Een flink aantal maar dat is ook wel nodig ook want de bedreigingen zijn natuurlijk niet gering. Met name het broedsucces van de havik speelt hier een rol in want van die rovers heeft de zwarte specht wat te duchten. In ieder geval is het startsein voor een nieuwe generatie zwarte spechten gegeven.

Wil je meer weten van deze verborgen levende houthakker, klik dan op de link;
https://www.vogelbescherming.nl/ontdek-vogels/kennis-over-vogels/vogelgids/vogel/zwarte-specht

Geen opmerkingen: