dinsdag 22 januari 2019

Grote gele kwikstaart gespot.

vrouwtje grote gele kwikstaart
Een typische wintergast in de Oranjepolder tegenkomen is altijd speciaal, zeker als het deze keer de grote gele kwikstaart betreft. Op de een of andere manier is het slootje langs de ijsbaan erg aantrekkelijk voor dit vogeltje want zij vliegt hier, als ik daar langs kom, regelmatig op. Het is een vrouwtje want de gele kleur is niet echt uitgesproken en is alleen aan de onderzijde flauwtjes te zien. Het mannetje is veel feller geel gekleurd en dat verschil met een vrouwtje is best groot. De grote gele kwikstaart heeft donkere bovendelen en een brede witte streep over de vleugel. 
Ik vermoed dat het snel stromende water en de modderige oever van dit slootje nog het meest lijkt op haar leefgebied in oost Nederland en met name Limburg of nog verder weg Duitsland in. De grote gele kwikstaart heeft een voorkeur voor snelstromende beekjes en broedt ook langs de oevers van die beekjes. Onze grote gele kwikstaarten trekken veelal naar het zuiden en noordelijke vogels overwinteren hier bij ons. Dus deze wintergast voelt zich bij dit slootje nog het meest thuis.

donkere bovenzijde
Dat het hier om een grote gele kwikstaart is zeker omdat, en dat wordt ons makkelijk gemaakt, de gewone gele kwikstaarten in de winter wegtrekken. Gele kwikstaarten verblijven in de winter in Afrika en overwinteren niet in Nederland. De gele kwikstaart heeft trouwens ook ander leefgebied dan de grote gele kwikstaart. De gewone gele kwik zit graag op akkers  en broedt daar ook. In de Oranjepolder broedt elk jaar een koppel langs de Vissersweg en in de Gecombineerde Willemspolder broeden ook enkele koppels gele kwikken.

De grote gele kwik in de polder is niet heel erg schuw, vliegt wel op maar gaat ook weer vlug zitten. Altijd in de slootkant, nooit op de wei ernaast. Vliegt soms door naar de volgende sloot maar komt ook weer snel terug want in die andere sloten stroomt het water niet zo als in de sloot van IJsco, de schaatsvereniging.

Wil je meer weten van de grote gele kwikstaart, klik dan op de link;
https://www.vogelbescherming.nl/ontdek-vogels/kennis-over-vogels/vogelgids/vogel/grote-gele-kwikstaart

Geen opmerkingen: