donderdag 10 januari 2019

Hernieuwde kennismaking.

Bijschrift toevoegen
Een hernieuwde kennismaking met een vogel door de vele ringprojecten in de vogelwereld. Afgelopen week ontmoette ik in de Willems-polder kleine zwaan 285E geel en deze vogel was hier ook al eens in januari 2017. Vandaag nog zo'n hernieuwde kennis-making met een grote canadese gans C93 groen.

Deze mannetjes gans zat hier ook al in 2017 en is geboren in 2015 en geringd in Den Bosch en is een echte Brabo. Deze gans scharrelt al bijna vier jaar in Brabant rond en is pas een keer even in Zuid Holland gezien. Een honkvast beest dat al sinds juni 2016 in de Noordwaard zit. Niet echt een avontuurlijk beest terwijl ganzen over het algemeen erg reislustig zijn.

Bijschrift toevoegen
Nee dan die kleine zwaan 285E geel, overigens ook een mannetje, dat is een heel ander verhaal. Deze zwaan is geboren in januari 2017 en vliegt elk jaar met alle gevaren van dien tussen Oosterhout en Siberische toendra heen en weer. Drie maanden heen en drie maanden terug, drieduizend kilometer enkele reis. We zien ze pas in Oosterhout als de fonteinkruidknolletjes in de randmeren en Veluwemeren op zijn en overschakelen op het proteïnerijke raaigras in de Willemspolder.

Geen groot nieuws maar voor mij wel heel erg interessant om die levensloop van deze vogels in te zien. Het aflezen van halsbanden en pootringen is een sport of hobby apart en dankzij de inzichten die de levenslopen geven kun je vogels herkennen. Hoe zou je anders ooit een vogel na enkele jaren kunnen herkennen? En dat is natuurlijk ook de insteek van de onderzoekers, waar spookt dat beest rond?

De volgende stap is de halsband met GPS zender, nog meer data en zelfs inzichten in het gedrag van een vogel per half uur. Eten, slapen, vliegen, waar, hoe laat etc. etc. alles is uit te lezen en levert zoveel informatie op, waardoor we exact weten hoe het leven van zo'n vogel in elkaar zit. Maar voor mij is het weerzien met een vogel met halsband meer dan genoeg en daar word ik werkelijk blij van en voel ik me ook een verbonden met de vogel. Het wordt een beetje je vriend.

Maak eens een account aan op www.geese.org en meld eens een ring of halsband en er gaat een hele nieuwe wereld voor je open.

Geen opmerkingen: