vrijdag 26 juli 2019

De snorrende sprinkhaanzanger.

.
zingende sprinkhaan in de Biesbosch
Net nu de meeste rietvogels hun snavel houden en diep verscholen in de dikke, uitbundige rietkragen hun kroost verzorgen, hoor ik op steeds meer plekken de sprinkhaanzanger zingen. En laat dat nou net een rietvogel zijn die ik met name in het vroege voorjaar, zo vanaf de tweede helft van april, hoor en juist in de zomermaanden in het geheel niet. Ik heb er mijn lijstje met waarnemingen maar eens op nageslagen en inderdaad, de sprinkhaanzanger hoor ik na de eerste week in juli niet meer.

De afgelopen twee weken, dus na half juli, hoorde ik de sprinkhaanzanger in de Lage Vughtpolder, de Zonzeelse, de Spieringpolder, Oostdijk en de Zouwe Boezem. Volop zingend in de top van de rietpluimen. En dat is wel handig want dan kun je de vogel goed bekijken en je ervan gewissen dat het wel degelijk om een sprink-
gestreepte binnenkant van de staart is goed te zien
haan gaat en niet om een snor. De binnenkant van de staart van de sprinkhaanzanger is "getekend" of donker gestreept en de binnenkant van de staart van de snor is egaal bruin gekleurd.

Los van deze uiterlijke kenmerken kun je heel goed aan de omgeving waar de vogel zit te zingen, afleiden om welke van de twee snorrende rietvogels het gaat. De sprinkhaanzanger houdt niet van hele natte voeten, dus zal zijn rietveld of struikjes opzoeken in een wat drogere omgeving, vandaar ook zijn voorkomen in de duinen van Oostdijk, terwijl de snor daar helemaal niets van moet hebben. Nee, die zit liever in overjarig en vooral klets-natte rietvelden. De Noorderplaat, in de "natte" Biesbosch is zo'n topstek. Daar hoor je vooral de snorren zingen en ratelen.

Het geluid van de snor is wat lager, warmer van klank terwijl de zang van de sprinkhaanzanger, hoger en wat blikkerig klinkt. Dus de combinatie van uiterlijk en biotoop helpt je het onderscheid tussen de beide soorten te maken.

Wil je meer weten van deze blikken rietzanger, klik dan op de link;
https://www.vogelbescherming.nl/ontdek-vogels/kennis-over-vogels/vogelgids/vogel/sprinkhaanzanger

Geen opmerkingen: