dinsdag 23 juli 2019

Boomvalk steeds vaker een poldervogel.

boomvalkvrouwtje op het nest
Wat is het toch een onmogelijke plek om in een hoogspanningsmast te broeden. De boomvalk in de Lage Vughtpolder broedt, net als de boomvalken in de Oranjepolder en Willems- polder in een hoogspanningsmast. Open en bloot, nauwelijks bescherming op een lelijke plek. Zaten de boomvalken vroeger aan de randen van heidevelden en open vlakten van bossen, zitten ze nu dus vooral in agrarisch gebied. Verdreven door de havik en noodge-dwongen een volledig andere habitat gekozen.

Van de ene kant knap dat de vogel zich zo kan aanpassen maar van de andere kant is het jammer dat zo'n prachtige roofvogel bijna geheel uit zijn oorspronkelijke broedgebieden verdreven is.

Hij wordt wel geholpen met het vinden van een nest want het aantal "leegstaande" kraaien- en eksternesten is wel flink toegenomen, dus daar ligt het niet aan. De soort heeft het lastig maar dat komt ook vooral door de jacht op boomvalken in het Middellandse zee gebied.

waakzaam mannetje
In mei, toen de boomvalken net uit de overwintergebieden terug waren, kon je in de Biesbosch zomaar zes jagende boomvalken zien. Uitgehongerd vlogen ze laag over de rietvelden, op zoek naar libellen.

Gisteren viel het trouwens erg op dat de boomvalk echt een andere vogel in de vlucht is dan de torenvalk. De torenvalk kwam te dicht bij het nest van de boomvalk en het mannetje reageerde daar direct op. Vlak achter elkaar aanjagend waren de verschillen erg goed te zien. De torenvalk met zijn veel langere rechte staart, de boomvalk met zijn gebogen vleugels en korte staart kon ik zo mooi vergelijken.

De torenvalk hield het nog lang vol en was ook een flink stuk groter maar dat kan ook te maken hebben met het geslacht van de vogels. Een mannetjes boomvalk is kleiner dan het vrouwtje en dat is ook zo bij torenvalken. Dus bij deze confrontatie kan het zijn geweest dat een vrouwtje torenvalk door een mannetjes boomvalk werd verdreven.

Wil je meer weten van deze kleine valkensoort, klik dan op de link;
https://www.vogelbescherming.nl/ontdek-vogels/kennis-over-vogels/vogelgids/vogel/boomvalk

Geen opmerkingen: