vrijdag 19 juli 2019

De tweede leg.

een hapje voor de bedelende jonge blauwborst
Halverwege juli zingen nog maar weinig vogels en dat komt omdat het broedseizoen zo goed als voorbij is. Tenminste, dat zeggen we dan, maar het broedseizoen is nog in volle gang. De vogels die nu nog actief zijn met zingen en voedseltransport zijn met name vogels die met de tweede leg van het seizoen bezig zijn. De blauwborst, boompieper en zwarte roodstaart zag ik de afgelopen dagen volop met voedsel slepen.

Wat wel bijna geheel gestopt is, is de zang of balts van de mannetjesvogels, die zijn klaar en hoeven niet meer zo nodig te zingen. Het territorium is mogelijk succesvol verdedigd tegen ongewenste concurrenten, de vrouwtjes hebben ingestemd met de avances van de mannetjes, het gebouwde nest en het broedterritorium voldeed ook aan de eisen.

een geduldig wachtende jonge zwarte roodstaart
De vrouwtjes en soms ook de mannetjes zijn nu nog niet klaar met de zorg voor het nageslacht en dat werd me de afgelopen dagen wel duidelijk. Ik zag verschillende vogels met voer vliegen wat duidt op nesten met jonge vogels of net uitgevlogen jongen die ergens verscholen op eten zitten te wachten. Die zorg kan nog wel een paar weken duren en pas daarna kun je zeggen dat het broedseizoen voorbij is en dan zitten we alweer in augustus. En zelfs dan kan de merel nog druk zijn met het derde legsel van het seizoen.

De piek is in ieder geval achter de rug, de zang stopt en de rui periode kan beginnen want dat verenpakje is na het broedseizoen aan vervanging toe. Over enige tijd trekken de vogels weer weg en dan is een stel stevige nieuwe veren een noodzaak om veilig de lange tocht te maken.

Wil je meer weten van het broedseizoen, klik dan op de link;
https://www.vogelbescherming.nl/beleefdelente

Geen opmerkingen: