dinsdag 30 juli 2019

Drukke slaapplaats.

afgeladen masten
Als het broedseizoen achter de rug is en er is geen werk meer aan de winkel zoals een territorium bezetten, vrouwtje of een mannetje zoeken, nest bouwen, indringers verjagen, voedsel zoeken voor de kleintjes etc. etc. dan heb je vrije tijd. Die tijd is nu voor veel vogels aangebroken en ja wat doe je dan? De kraaien, kauwen en roeken allemaal familie en verwant, zoeken elkaar op en genieten op de gemaaide velden van de oogst- resten.

In de Oranjepolder zitten makkelijk duizend vogels op de velden, veel jongen worden nog gevoerd en er lijkt geen vuiltje aan de lucht. Een prima zomer dus. En in de avond ontvouwt zich een prachtig schouwspel. Het lijkt een beetje op wat spreeuwen ook doen, maar dan iets minder spectaculair. Er wordt geen adembenemend luchtballet opgevoerd maar het zit er niet ver vandaan.
op weg naar bed

Al die kraaiachtigen verzamelen zich tegen de schemer in een rijtje populieren en maken daar met veel kabaal kleine proefvluchten. De groep groeit en groeit totdat het er vele honderden zijn. Vandaar vliegen ze in een soort los verband formatie van de bomen naar de hoog-spanningsmasten en terug. Dat houden ze zo een klein uurtje vol om van daaruit ineens naar de slaapplaatsen te vertrekken.

Ik denk dat de vogels in de hoge populieren langs de Oude Veerseweg overnachten of nog wat verder door naar de Willemspolder. Wat met name opvalt is dat deze groep met drie soorten kraaiachtigen uitstekend met elkaar kan opschieten. Er wordt niet gevochten en men gaat zo op het oog op een vriendschappelijke manier met elkaar om. Wel zoeken de soorten elkaar op en dat is met name tijdens de vlucht goed te zien. De veel kleinere kauwen vliegen bij elkaar in de grote groepen grotere roeken en kraaien. De roeken op hun beurt mengen zich ook niet met de rest en zitten met name bovenop de draden van de mast.

Het is een bijzonder fenomeen en is de komende weken nog goed te volgen. Op een mooie warme zomeravond is het in de Oranjepolder genieten van deze grote groep vogels.

Geen opmerkingen: