zondag 7 juli 2019

Groenpootruiters komen eraan.

groenpootruiter tijdens de voorjaarstrek
Het is juli en dat betekent dat er al wat stelt-lopers vanuit de broedgebieden naar het zuiden afzakken. Een van die vroege vogels die het in het noorden nu zo onderhand wel gezien hebben is de groenpootruiter. De eerste waar-nemingen worden alweer gedaan en met wat geluk zitten ze vanaf deze week ook weer in de Biesbosch.

de Noordwaard met zijn kreekjes

De zomer is nog geen twee weken oud en je spreekt dan al over de najaarstrek als de eerste groenpootruiters in ons land arriveren. In juni zijn ze bij ons niet te vinden en dat geeft ook een strikte grens aan voor het begin van die najaarstrek. Ik moet ook eerlijk zeggen dat ik in juni wel op zoek ben geweest naar deze stelt-loper, maar ik heb hem zowel in de Biesbosch als bij Plan tureluur bij Zierikzee niet gevonden. Nu worden ze met name in het noorden van het land in flinke aantallen gezien en hier in het zuiden in kleine groepjes of zo een enkeling. De meeste waarnemingen worden in het westen, langs de kust gedaan. Straks als er weer volop groenpoten zijn, doen ze de Biesbosch ook aan.

De meeste vogels trekken na verloop van tijd weer door naar Afrika, tot onder de Sahara en een heel kleine deel blijft dan hier overwinteren. En als je ze dan wilt zien, is de Noordwaard bij Werkendam een prima plek om ze te spotten. Ze geven de voorkeur aan wat ondieper water met voldoende groene oevertjes en kreekjes. Ze scharrelen dan jagend achter kleine visjes aan, voor de oeverbegroeiing langs en blijven een beetje uit het zicht.

Volgende week gaat het dan gebeuren, de eerste groenpoot van de najaarstrek!

Wil je meer weten van deze statige steltloper, klik dan op de link;
https://www.vogelbescherming.nl/ontdek-vogels/kennis-over-vogels/vogelgids/vogel/groenpootruiter

Geen opmerkingen: