dinsdag 16 juli 2019

Vreemde vogel in de sloot?

waakzaam maar zeker niet schuw
De Oranjepolder op zich is geen topstek als het op vogels aankomt. Soms een mooie passant zoals een ooievaar, boomvalk of bosrietzanger maar dat is het dan ook. De randen van de polder en dan met name de rand met Het Kromgat, is een ander verhaal, daar is met regelmaat wel wat bijzonders waar te nemen. Zo zit er nu alweer een maand of vier een cetti's zanger en hoorde ik een maandje geleden nog een spotvogel in het struikgewas. En in de winter zitten er maar genoeg kramsvogels en koperwieken.

En afgelopen week is er weer een bijzondere waarneming bijgekomen. Het is dan weliswaar geen vogel maar daarom zeker niet minder bijzonder. Vlakbij de woonwijk, op de grens van de wijk en de polder, loopt een brede sloot en daar zit nu al een hele week een bever.

en zo doet hij dat.
Ik vermoed dat het een jonge bever van een jaar of twee is die op eigen benen is komen te staan nadat de jonge bevers van dit jaar zijn plaats in de familieburcht hebben ingenomen. Al zwervend is hij hier terecht gekomen en vond op zijn tocht een mooi rijtje malse, jonge wilgen. Die wilgen worden een voor een vakkundig kort gemaakt. De stammetjes van een centimeter of tien doorsnee worden in een oogwenk omgelegd. De bever doet zich tegoed aan de bast en laat de kale "beverstokjes" achter. Inmiddels liggen er tientallen en wordt de oever van de sloot wat kaler.

Deze bever is niet heel erg schuw want als je rustig op enige afstand blijft staan, gaat hij gewoon door met zijn dagelijks beslommeringen zoals poetsen en knagen. Het zal niet lang meer duren en alle wilgjes liggen om en is de voedselvoorraad uitgeput en gaat de bever vanzelf weer weg. Op zoek naar een beter en definitief leefgebied waar een burcht gebouwd kan worden en gezorgd kan worden voor nageslacht. Dat zal niet in de Oranjepolder zijn want daar zijn geen geschikte plekken te vinden.

Wil je meer weten van het grootste knaagdier van Europa, klik dan op de link;
https://nl.wikipedia.org/wiki/Bever_(dier)

Geen opmerkingen: