dinsdag 9 juli 2019

Afrikaanse koereigers?

koereiger aast op een insectje
Afgelopen week was ik in de Biesbosch en kon daar genieten van maar liefst vier foeragerende koereigers. Koereigers zijn de laatste jaren wel vaker in de Biesbosch te vinden maar vier is best bijzonder.

Deze vier stonden in een weiland tussen de koeien en bij elke stap die de koeien zetten, probeerden ze de opvliegende insecten te vangen. En een kikkertje of wegvluchtend muisje zal ook wel gepakt worden.

Twee van de vier koereigers waren mooi op kleur en in een zomerkleed gehuld. De twee andere koereigers waren geheel wit en konden ook voor een zilverreiger doorgaan. Hun
links het zomer- of prachtkleed
houding en formaat verschillen van de zilverreigers en ze zijn ook minder aan water gebonden als de zilverreigers. De koereiger is geen exoot en uit zichzelf vanuit het zuiden deze kant opgekomen en er is zelfs in 2016 een succesvol broedgeval geweest. Ik hoorde een paar maanden geleden van een boswachter dat er mogelijk een broedgeval op de Sassenplaat was geweest maar is later niet bevestigd.

Het plaatje in de Biesbosch was precies zoals het hoorde en herinnerde mij aan een vakantie in Afrika waar we overal koe-reigers in de buurt van grote grazers zagen, van buffels tot giraffen en olifanten. Soms een enkeling maar meestal grote groepen bij elkaar. Op een tocht naar de Ngorongoro krater zagen we enorme groepen koereigers en heilige ibissen op de oever van een plas staan. In de plas lagen de nijlpaarden te slapen en was maar weinig beweging waar te nemen.
 
koereigers en heilige ibissen in Afrika
Dat kon je verder ook goed zien aan het gedrag van de koereigers en heilige ibissen die geduldig stonden te wachten totdat de nijlpaarden in beweging kwamen en alle insecten en visjes in rep en roer zouden brengen. Dan komen zij ook in actie en rennen achter alles wat beweegt aan en vullen ze hun magen.

De aantallen vogels hier of de aantallen in de grote uitgestrekte wildparken van Afrika is een wereld van verschil. Niet alleen de soortenrijk-dom maar ook de aantallen zijn een veelvoud aan wat wij hier hebben. Alles in het kwadraat of meer. Op de foto hierboven een fragment van wat daar allemaal rond zo'n plasje zat.

Wil je meer weten van deze witte Afrikaan, klik dan op de link;
https://www.vogelbescherming.nl/ontdek-vogels/kennis-over-vogels/vogelgids/vogel/koereiger



Geen opmerkingen: