dinsdag 22 oktober 2019

Allesbehalve versnipperd.

rustende watersnippen
Watersnippen zijn geen aandachtstrekkers, meestal goed verborgen en volop gebruik makend van hun perfecte schutkleur, staan ze net voor of net op de oever in het hoge gras. Ze vliegen pas laat op. En als ik door het veld, vlak langs de oevers loop, schrik ik daar dan van. Niet erg want daar is de waarneming te mooi voor. Het blijft dan meestal bij een eenling behalve in deze tijd als de vogeltrek volop aan de gang is.

Zo rond half oktober tot half november doen de watersnippen daar ook aan mee en sluiten ze zich aan bij de miljoenen andere trekvogels die ons land passeren. En de Noordwaard is een geliefd tussenstation om eens even goed op te vetten en uit te rusten voor de volgende etappe.

Ze zijn dan verre van schuw te noemen. Midden op de slikjes van bijvoorbeeld de Oude Dooijemanswaard of de Muggenwaard stappen ze driftig heen en weer en steken hun lange rechte snavel diep in de modder op zoek naar wormpjes, slakjes en ander voedsel. Angsten worden overwonnen want er is nergens de vertrouwde dekking van een gras- of rietpol te vinden


massa's watersnippen open en bloot
De eerste keer dat ik van die grote groepen watersnippen zag, was vier jaar geleden. Op een dag telde ik daar 309 watersnippen, de jaren erna heb ik eigenlijk geen grote groepen snippen gezien.

Afgelopen woensdag was het weer prijs en zaten dankzij de lage waterstand in de Oude Dooijemanswaard zomaar 147 water-snippen.  Ik vermoed zelfs dat er twee keer zoveel zaten maar dat was niet te controleren omdat we tijdens het tellen gestoord werden door een laag over-vliegende zeearend. Dat beest joeg de vele duizenden vogels, voornamelijk eenden, in blinde paniek de lucht in.

De watersnippen vliegen wel op maar zijn geen prooi voor de zeearend, de energie die het kost om een snip te vangen weegt niet op tegen de energie die zo'n klein hapje oplevert. Nee dan moet je toch denken aan het formaatje van op zijn minst een nijlgans.

Wil je meer weten van deze zeldzame en verborgen levende weidevogel, klik dan op de link;

https://www.vogelbescherming.nl/ontdek-vogels/kennis-over-vogels/vogelgids/vogel/watersnip

Geen opmerkingen: