donderdag 31 oktober 2019

De weg kwijt?

Deze grote zee eend zag ik begin dit jaar in Zeeland
Voor zeevogels ga je naar zee. Klinkt logisch maar wat sta je dan raar te kijken als je in het binnenland een zeevogel zoals de grote zee eend tegenkomt. Nu had ik dat al eens eerder meegemaakt, in de Biesbosch, aan het eind van de Deeneplaatweg, kijkend richting van de Moerdijkbruggen. Daar zwommen een paar jaar geleden op het Hollands Diep zomaar zes grote zee eenden. Heel bijzonder om te zien en net te ver weg voor een goede foto maar in de telescoop prima te onderscheiden van de "gewone" zwarte zee eend. De witte flanksteep en witte oogstreep vallen dan het meest op. In een vlucht zee eenden is de grote zee eend juist aan deze witte veren goed te herkennen. De witte flankstreep is in de vlucht een wit vleugelvlak en dat hebben de gewone zwarte zee eenden niet.

 even de veren schudden
Vandaag had ik weer zo'n aparte ontmoeting alleen was dat deze keer bij de Ventjagersplaten, schuin tegenover het eilandje Tiengemeten. Tussen de duizenden meerkoeten en eenden zwom een grote zee eend, goed te herkennen aan de bekende witte streep onder het oog en witte streep in de flank van de verder helemaal zwarte vogel. Net toen ik afdrukte richtte de vogel zich op en schudde eens flink met de veren. Iets wat ze regelmatig doen.

De grote zee eend broedt ver naar het Noorden en overwintert op zee. Hier zijn ze vooral langs de Noordzee kust te zien en niet in het binnenland. Dat ik er nu een bij de Ventjagersplaten zag is bijzonder en een gelukje te noemen.

De gewone zwarte zee eend is wel vaker in het binnenland te zien. Zo zaten er een paar dagen geleden nog een viertal zwarte zee eenden op het spaarbekken de Petrusplaat in de Biesbosch.

Ventjagersplaten in de winter
De Ventjagersplaten, onderdeel van het Haringvliet is een Natura 2000 gebied en dat wist ik niet. Het is een enorm natuurgebied vol met zogenaamd "waterwild". Met name in het najaar en winter zitten hier alle eenden soorten, heel veel zwanen, lepelaars, reigers, zelfs zwartkopmeeuwen en jagen de zeearenden door het gebied. Hoewel, die meeuwen zitten hier in het broedseizoen en niet in de winter.

 Wil je meer weten van deze bijzondere wintergast, klik dan op de link; https://www.vogelbescherming.nl/ontdek-vogels/kennis-over-vogels/vogelgids/vogel/grote-zee-eend

Geen opmerkingen: