vrijdag 18 oktober 2019

Daar Vliegen de Jantjes.

adulte jan van gent
Een niet alledaagse vogel spotten is altijd leuk. Elk jaar weet ik hem wel een paar keer in de kijker te krijgen, de jan van gent. Zijn strenge blik wordt door de prachtige kleuren en scherpe contrasten vanzelf verzacht. Een heel mooi lijnenspel in het gezicht en de indringende ogen geven de vogel ook iets voornaams. Jammer dat je de vogel altijd ver op zee ziet en vrijwel nooit vlakbij te zien krijgt.

Heel wat jaren geleden, toen we in Schotland op vakantie waren, reden we langs de oostkust op weg naar het noorden toen we Bass Rock zagen. Een enorme puist die amper twee kilometer uit de kust uit zee oprees en vrijwel geheel wit gekleurd was. Wit van de gentenpoep bleek later.
Op het eiland broeden meer dan 10.000 jan van genten en na het broedseizoen, met een voor ons aanlandige wind, kun je ze bij ons voor de kust zien. Met name op de dijk bij Westkapelle, bij de
tweede/derde kalenderjaar jan van gent
telpost kun je ze dan treffen. Maar dan zie je ze dus van een afstandje en dan is het prachtige lijnenspel op de kop niet goed te zien.

Op het zeeschip de Estrella, die vanuit Scheveningen vogelaars vlakbij deze zeevogels brengt, maakte ik de beste kans er een goed te bekijken. Camera in de aanslag en was het slechts een kwestie van tijd om er een te schieten. Alle kleden kwamen voorbij, geheel donkerbruin, dat was er een van dit jaar en amper een half jaar oud.
juveniele jan van gent
Toch een flink zelfverzekerd beest dat nergens bang voor was en tot voor de boot durfde te komen. Een volwassen vogel, met strak afgetekende kleurvlakken en tweejarige beesten die daar tussenin zaten vlogen over. Het kan trouwens wel zes jaar duren voordat een jan van gent volwassen is.

Prachtige vogels die maar 1 ei per legsel uitbroeden. Mislukt dat, dan wordt een nieuw ei gelegd. Niet veel kansen en dat kan zo'n populatie best kwetsbaar maken. Toch doen ze het goed en groeit hun aantal.

En waar vallen die jantjes nu eigenlijk onder? Het zijn geen meeuwen, geen jagers, geen aalscholvers? Het is een familie van genten die uit 10 verschillende soorten bestaat waarvan er drie jan van genten zijn, de Kaapse, de Pacifische en onze jan van gent. Elke soort ziet er werkelijk prachtig uit, kijk maar eens op de bijgevoegde link met "stamboom" waar achter elke naam een foto zit; https://nl.wikipedia.org/wiki/Genten

Geen opmerkingen: