dinsdag 15 oktober 2019

Lastige meeuwen.

pontische meeuw, 2e kalenderjaar
In de Biesbosch, de Noordwaard en op de zeedijk bij Westkapelle maak je nog de grootste kans om een pontische meeuw en geelpootmeeuw te spotten. Het grote probleem is vaak dat deze meeuwen én ver weg zitten, én vaak met de kop in de veren zitten. En zie ze dan maar eens uit een grote groep meeuwen te pikken. Vaak berust de waarneming dan op toeval en ben je behoorlijk wat tijd bezig om alle specifieke kenmerken helder te krijgen.

De "Meeuwengids van Nederland" biedt vaak uitkomst. Gedetailleerd staan de kalenderjaren per soort beschreven en een goede foto doet dan de rest. Maar wat echt helpt, is een dagje de zee opgaan. Vorige week, vanaf een schip op 20 kilometer van de kust van Scheveningen en Hoek van Holland vlogen de "ponten" en "geelpoten" je om de oren. Een paar specialisten aan boord wisten de kalenderjaren exact te duiden.

een adulte geelpootmeeuw roeit maar door.
Er vloog zelfs een geringde tweede kalenderjaar pontische meeuw over en zelfs de ring was goed af te lezen. De opmerking dat het een "Duitse" pont was, klopte niet. Ik had de ring gemeld bij de Duitse ringer Herr R. Klein uit Rostock, maar die wist mij haarfijn te vertellen dat het hier om een "Poolse" pont ging.

Door ringen af te lezen en te melden, help je de onderzoekers antwoord te krijgen op de vele vragen die er zijn. Waar foerageert deze meeuw, waar overwintert of overzomert deze meeuw, hoe oud wordt het beestje etc. etc.

geringde pontische meeuw, geel P.842
De laatste jaren komen deze meeuwen in de nazomer steeds vaker naar onze streken. Ze leven in de omgeving van de Zwarte zee en Kaspische zee. De geelpootmeeuw is een meeuw uit de omgeving van de Middelandse zee en die komt ook steeds vaker naar onze streken en zo wordt het wel heel interessant maar niet makkelijker op.

Een paar jaar geleden hielp een lezing over meeuwen met daar opvolgend een meeuwen excursie naar de zeedijk van Westkapelle al flink. Daarna veel oefenen en zoeken tussen de grote meeuwen van de Hardenhoek in de Biesbosch en zo bouw je beetje bij beetje wat kennis op van de grote meeuwen in ons land.
De zeetocht bracht nog meeuwen zoals de drieteenmeeuw die vrijwel altijd boven zee vliegt en amper boven land waargenomen wordt, daar met je dus de zee voor op. Wat verder weg vlogen nog wat dwergmeeuwen en die zie je elk jaar wel in de Biesbosch en zeker bij Westkapelle. Wel wat makkelijker maar toch ook bijzonder om te zien.

Wil je meer weten van de zeldzame meeuwen, kijk dan eens in de "Meeuwengids van Nederland".

Geen opmerkingen: