zaterdag 5 oktober 2019

Enorm veel zilverreigers.

Een deel van de ruim zeventig grote zilverreigers
Fietsend langs de IJsel vlakbij het plaatsje Bronkhorst zagen op de oever van een plas meer dan 70 grote zilverreigers staan. En dat in september! Ik ken die samen-scholingen van grote zilverreigers wel van strenge winters, jaren en jaren geleden in de Biesbosch of 's-avonds bij de bekende slaap-plaatsen maar nog niet eerder midden op een mooie herfstdag.

In de Biesbosch waren dat destijds vele honderden zilvers en die dik zeventig stuks hier langs de IJsel waren een goede tweede in mijn lijst van grote groepen reigers. Ik kan ook moeilijk plaatsen waarom ze in zo'n grote groep bij elkaar staan. Denk alleen maar eens aan het voedsel wat een enkele reiger dagelijks nodig heeft.
scherp en alert.

Stel dat een grote zilverreiger 3 visjes van een centimeter of tien per dag opeet en vermenig-vuldig dat eens met 75 reigers. Ze eten dan 225 x 7 dagen, 1575 vissen per week en dat week na week. En dan vissen in deze poel ook nog eens blauwe reigers en aalscholvers. Dat gaat je voorstellingsvermogen ver te boven, toch? Wat moet hier toch een enorme hoeveel-heid vis zitten en wat blijft er uiteindelijk van over?

Grote zilverreigers zijn kolonievogels en broeden en slapen in groepen maar daarbuiten zie je ze voornamelijk alleen foerageren in weilanden of langs oevers. Het blijft gissen wat de reden van deze samenscholing midden op de dag is, maar het was wel prachtig om te zien. Ze waren alert en hielden de omgeving goed in de gaten en ik moest veel moeite doen om uit het zicht te blijven.

Wil je meer weten van deze spierwitte statige reiger, klik dan op de link;
https://www.vogelbescherming.nl/ontdek-vogels/kennis-over-vogels/vogelgids/vogel/grote-zilverreiger

Geen opmerkingen: