dinsdag 29 oktober 2019

Je ziet ze niet, ze zitten in 't riet.

mannetje rietgors in het voorjaar
De rietgors is nog zo'n vogel die aan het eind van het jaar uit het zicht raakt. Net als de huismus in mijn tuin zie ik deze vogels alweer een paar weken niet meer. De huismussen lijken een beetje op de rietgorzen, zeker in het najaar als de rietgors zijn zwarte petje kwijtraakt. De huismussen blijven hier, het zijn standvogels en een deel van de rietgorzen trekt zuidwaarts. Maar een behoorlijk aantal blijft in de winter dus hier en dat is raar. Want, waar blijven die vogels dan?

Ze zijn er dus wel, maar je vindt ze amper nog. De Zonzeelse polder en de Noordwaard met zijn dikke rietkragen en kleine bosjes is ideaal voor deze rietgorzen en daar zitten er in het voorjaar en zomer dan ook maar genoeg. Het bekende korte liedje, bestaand uit drie lettergrepen hoor je hier overal.

Behalve in de winter dan, dan blijft het bij een zacht piepje of helemaal geen geluid. Een deel trekt dus weg maar er moeten er dus ook zijn die blijven
Zonzeelse polder in de vroege ochtend
en die houden dan hun snavel en blijven diep in de dekking van het riet. Tenminste ik denk dat er dus nog een aantal zijn. Het lastige is om ze in de wintermaanden te zien. Ook in de Noordwaard doe ik verwoede pogingen maar tot op heden ben ik de afgelopen maand slechts een keer succesvol geweest.


Hoe komen deze vogels dan aan voedsel? Scharrelen lang de rietstengels, spinnetjes en insectjes vangen, gevallen zaden uit de riet-pluimen oppikken, alles uit het zicht van de vogelspotter. Het moet haast wel zo gaan. Nu is het ook zo dat er in de winter zoveel vogels te zien zijn dat je de aandacht vestigt op de "bulk" de grote groepen vogels die wat makkelijker te zien zijn. De focus ligt in de winter niet op geluidjes, behalve dan als ik in het bos rondloop. Daar kun je met goed luisteren nog een flinke lijst met mooie soorten optekenen.

Dagelijks worden nog voldoende rietgorzen gezien en gemeld maar de honderd wordt niet gehaald.

Wil je meer weten van deze onopvallende rietbewoner, klik dan op de link; https://www.vogelbescherming.nl/ontdek-vogels/kennis-over-vogels/vogelgids/vogel/rietgors

Geen opmerkingen: