dinsdag 27 september 2022

Kneuen gaan op pad.

groepje foeragerende kneuen
Om kneuen te zien en in het voorjaar te horen zingen moet je niet hier in de Oranjepolder of Willemspolder zijn. De Oosterhoutse polders worden daarvoor te intensief gebruikt en hebben met name voor zangvogels maar weinig te bieden. Je vindt hier geen houtsingels of kruidenrijke akkers, geen bosjes en plas dras gebiedjes waar met name deze zangvogeltjes van houden. 

Als ik kneuen wil zien of horen, ga ik naar de Zonzeelse polder, Bleeke Heide, Huis te Heide of het Merkske. Nu zijn dit toevallig geen agrarische gebieden meer maar ooit wel geweest. Inmiddels zijn deze gebieden in het bezit van Staatsbosbeheer of Brabants Landschap en worden de gebieden op een natuurlijke manier beheerd en vindt er geen agrarische activiteit plaats.

mannetjes kneu
Hier zie je weer houtsingels en kruidenrijke akkers, soms begraasd door runderen en soms volledig ingericht voor vogels en met name voor ganzen in de winter. In deze natuurgbieden kom je weer veel bramenstruiken, distels en kaardebollen tegen, planten die veel zaden en vruchten dragen. Geen wonder dat daar kneuen, vinken, groenlingen en op sommige plaatsen ook geelgorzen voorkomen. Soms hoeven de ingrepen in een gebied niet eens zo drastisch te zijn om de natuur een zetje in de goede richting te geven. 

Vaak is een relatief kleine aanpassing al genoeg om een reactie van de natuur uit te lokken. Verhoog het waterpeil maar eens in een extensief beheerd gebied en je staat er versteld van wat er op af komt. 
deze is in prachtkleed
Voordat je het weet stappen er wulpen rond, foerageren eenden en ganzen in het gebied en weten zangvogels feilloos waar de insecten vliegen zodat ook die cirkel weer rond is. Kneuen profiteren daar ook van en zijn in de genoemde gebiedjes dan ook standaard te vinden, soms in koppeltjes, opvliegend uit een braamstruik, naar zaadjes pikkend op een zandpad of in groepen op een struik, druk kwetterend en druk heen en weer vliegend. 

Niet zo algemeen als een vink en groenling en je moet er altijd wat meer moeite voor doen maar dan heb je ook wat. Zeker als je in het voorjaar een zingend mannetje tegenkomt. De prachtige kleuren en soms vuurrode borst knalt je tegemoet. De komende weken bereiken we de piek van wegtrekkende kneuen. Ze gaan dan overwinteren in het Zuiden van Europa tot in Noord Afrika toe. Rond half oktober moeten we de grootste aantallen voorbij kunnen zien komen. Opletten geblazen dus!

Wil je meer weten van deze prachtvink, klik dan op de link;
https://www.vogelbescherming.nl/ontdek-vogels/kennis-over-vogels/vogelgids/vogel/kneu

Geen opmerkingen: