vrijdag 23 september 2022

Steeds meer zeearenden.

overvliegende zeearend 12 maart 2022
De herfst is nog maar net begonnen en de eerste wintergasten zijn al gearriveerd. Met name de enorme zeearenden die we elke winter in de Biesbosch zien, komen nu aan. Er is een mogelijk Poolse zeearend in de Biesbosch gezien en het wachten op de bevestiging van zijn afkomst. Die wordt snel duidelijk als zijn ringen zijn afgelezen. Daar zijn altijd wel een paar vogelaars druk mee en hebben met het aflezen van ringen een hobby in een hobby gevonden.

Afgelopen week, tijdens de maandelijkse inventarisatie rondes werden we meermaals "gestoord" door een overvliegende of jagende zeearend. Als zo'n zeearend overvliegt en dan hoeft hij niet eens moeite te doen om alles de lucht in te krijgen, is een telling flink verpest.

jonge zeearend 16 september 2022
Alles vliegt op en alle eenden, ganzen en steltlopers verspreidt zich in alle windrichtingen. Soms vliegen ze het gebied uit of gaan weer wat verderop zitten maar ook komen vogels uit andere opgejaagde gebieden naar het telgebied wat net onderhanden is. Dat is ook erg verwarrend als de vogels zomaar ergens tussen andere vogels gaan zitten in het deel wat je net geteld hebt. 

Afgelopen winter zaten in de Biesbosch tien tot twaalf zeearenden en daar is volop ruimte ruimte voor en zo ongelooflijk veel voedsel dat verhongeren niet in het woordenboek van een zeearend voorkomt. 
3 jonge zeearenden, 13 september 2021
De meeste overwinterende zeearenden zijn jonge beesten, te herkennen aan de bruine staartveren. 
Ze zijn dus meestal niet ouder dan een jaar of vier. Logisch dat ze naar hier komen, want behalve enorm veel vis verblijven hier in de winter tienduizenden eenden en ganzen in de Noordwaard. Een echt roofvogel eldorado, niet alleen voor ons dus maar prachtig maar zeker ook voor de zeearenden. 

Wil je meer weten van deze grootste roofvogel van Noordwest Europa, klik dan op de link;
https://www.vogelbescherming.nl/ontdek-vogels/kennis-over-vogels/vogelgids/vogel/zeearend

Geen opmerkingen: