dinsdag 13 september 2022

Casarca influx.

Casarca in de Biesbosch, polder Hardenhoek
Waar komen al die casarca's toch ineens vandaan? Elk jaar arriveren in de Biesbosch casarca's die op doorreis zijn en maken ze hier een korte tussenstop. Soms een paar dagen en soms ook een paar weken. Het ene jaar een enkeling en andere jaren een stuk of twintig maximaal dertig exemplaren. Dit jaar is anders en lopen de aantallen vanaf augustus langzaam maar zeker op met afgelopen week het absolute record van 123 exemplaren. Ik heb nog nooit zo'n groot aantal gezien.

Hoe lang ze hier blijven en of er nog meer bijkomen, is niet te voorspellen maar een feit is dat zo'n grote groep een prachtig zicht is. De warme oranje-bruine vogels met hun witte kop en zwarte ogen en snavel zien er prachtig uit. En dat is heel anders dan al die eenden die nu in hun eclips kleed een beetje anoniem bruin en onzichtbaar proberen te zijn. De rui periode is in volle gang maar dat lijkt niet te gelden voor deze casarca's. Wanneer ruien die of hebben ze al geruid voordat ze nu op pad gaan en komen ze hier alleen even rusten en opvetten?

Oranjepolder, nijlgans en casarca januari 2011
Deze eenden komen uit Midden Europa naar hier en zijn op weg naar Zuid Europa en Egypte. Hoewel de casarca's bij ons naar Zuid Europa trekken en andere vogels waarschijnlijk niet via hier rechtstreeks naar Egypte vliegen. 

In de vlucht hebben ze net als de nijlganzen een wit vlak op de vleugel en zijn ze ook vaak samen te zien. En dat kan soms best verwarrend zijn. Ik heb ze hier in de polder ook zo samen zien vliegen en dan lijken ze ook een beetje op elkaar.

Wil je meer weten van deze vliegende kaneelstok, klik dan op de link;
https://www.vogelbescherming.nl/ontdek-vogels/kennis-over-vogels/vogelgids/vogel/casarca

Geen opmerkingen: