dinsdag 6 september 2022

Krombekken zoeken.

wolken van steltlopers
Niet alleen de Waddenzee is een belangrijke pleisterplaats voor trekvogels, ook de Delta en de Biesbosch spelen daar een niet geringe rol in. Vanaf eind augustus vallen de eerste steltlopers op doorreis hier binnen en dat gaat zo een paar weken door. En zeker nu want door de lage waterstand vallen veel slikplaten droog en worden die in bijvoorbeeld de Biesbosch door het zoetwatertij nog maar net onder water gezet. Ideaal voor de steltlopers die zo relatief eenvoudig bij de wormen, larven en andere waterdiertjes kunnen komen. Want opvetten is het devies, de grootste afstand naar het Zuiden ligt nog voor ze.
krombekstrandlopers en kemphaan
Ik zag in de modder kleine waterfonteintjes en dan bedoel ik echt klein. Hooguit een paar centimeter spoot wat water omhoog en dat doen dus die wormen en andere modderbewoners als ze gangen in de modder maken en ook op hun beurt zo aan het eten zijn. Het viel op hoeveel dat er waren dus dat betekent dat die slikplaten wel heel voedselrijk zijn. Dat die steltlopers hier van profiteren is maar even, veel tijd hebben ze niet en over een week of wat zijn ze allemaal weer weg. Dus dit is wel de tijd om ze op te zoeken.

Met name de Delta is een grote verzamelplaats van steltlopers. 
overwinteraars
Bij Zierikzee, Plan Tureluur zitten wel de meeste vogels. Grote groepen vallen daar bij hoog water binnen want met laag water zitten ze buiten op de grote zandbanken en rusten en foerageren ze daar tot het hoog water wordt. 

In de winter blijven enkele soorten hier en die zie je dan in wat kleinere aantallen de hele winter door. Het zijn dan de steenlopers, drieteenstrandlopers, rosse grutto's en wat plevierensoorten. Het is dan altijd een sport om tussen al die vogels iets speciaals te vinden. 

Dat is nog niet zo makkelijk en ik was dan ook erg blij met mijn krombekstrandlopers en kleine strandlopers. Die zijn nooit zo massaal aanwezig of je moet naar de Wadden gaan, dat is echt een ander verhaal. 

Geen opmerkingen: