vrijdag 30 september 2022

Lekker over zee turen.

roodkeelduiker, deels in zomerkleed
Afgelopen week, net in een wat rustige en droge periode was ik aan de kust. Lekker weer voor mij maar het had wat onstuimiger gemogen met het liefst een Noordwesten wind. Vanuit die richting worden zeevogels wat dichter onder de kust geblazen en zijn ze wat makkelijker te zien en vooral ook wat beter te herkennen. 

Met name alk en zeekoeten zijn op enige afstand niet meer van elkaar te onderscheiden. De pootprojectie en met wat geluk, als het zicht echt goed is, ook de snavel geven dan uitsluitsel. Zodra de vogels wat verder weg, razend snel tussen de golven doorschieten is determineren haast onmogelijk.

juveniele jan van gent
Maar wonder boven wonder vlogen vorige week met een totaal verkeerde windrichting voldoende mooie zeevogels niet eens zo ver uit de kust boven zee. Het zicht was uitstekend en vogels tekenden redelijk scherp waardoor ook ver op zee voldoende details zichtbaar waren om soorten op naam te brengen. 

Sommigen zijn makkelijker dan anderen, zo is een jan van gent een van de makkelijkere zeevogels, zijn lange lijf en net zo lange spitse vleugels vallen al van verre op maar een kleine of grote jager van elkaar onderscheiden vraagt wel wat meer tijd en overleg.

voorbijrazende alken
De meeste interessante soorten kwamen voorbij, niet in grote aantallen maar wel een voor een of in hele kleine groepjes. Alleen de zwarte zee eenden kwamen in flinke slierten voorbij, ver weg maar toch makkelijk te herkennen. Voor de kant zwom zelfs enige tijd een roodkeelduiker die nog deels in zomerkleed was en een prachtige dwergmeeuw met zijn donkere ondervleugels vloog voorbij, weer wat later passeerden ook vlak onder de kust twee rotganzen. 

Zo zie je maar, op papier was dit een slechte dag om zeevogels te kijken want een Noordoosten wind is wel de slechtste windrichting die je kunt hebben en worden op papier de vogels juist ver de zee op gedrukt maar dat is dus niet altijd zo. Net zoals de weersvoorspelling, die komt ook niet altijd uit. En daarom is het devies, als je zin en tijd en vooral geduld hebt, gewoon gaan en genieten van wat er wel is.

Geen opmerkingen: